Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

130 kişinin üç ay içinde yurda dönmezlerse vatandaşlıktan çıkarılacak olmasını Turgut Kazan yorumladı

İçişleri Bakanlığı, aralarında Fethullah Gülen, HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer’in de olduğu 130 kişinin, 3 ay içerisinde Türkiye’ye dönmezlerse vatandaşlıktan çıkarılacaklarını Resmi Gazete’yle duyurdu.

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan  ilanda, haklarında soruşturma yürütülen ve firari durumda olan; Fethullah Gülen, HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer ile HDP’li eski milletvekili Özdal Üçer’in de aralarında bulunduğu 130 ismin, 3 ay içinde Türkiye’ye gelmedikleri takdirde vatandaşlıktan çıkarılacakları bildirildi. Listede ‘FETÖ’ üyesi iddiasıyla suçlanan iş adamları Cemal Soncu ve Kemal Elibal da yer alıyor.

5 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar şu şekilde:

“26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 302. 309. 310. 311. 312. 313. 314. ve 315. maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle haklarında Cumhuriyet Savcılıkları, Mahkemeler tarafından soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayan aşağıda kimlik bilgileri yer alan kişilerin, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesinin 2. fıkrası gereğince bu ilanın Resmi Gazete‘de yayınladığı tarihten itibaren üç ay içerisinde Türkiye’ye dönerek ilgili mercilere müracaat etmedikleri takdirde, anılan kanun hükümlerine göre Türk vatandaşlıklarının kaybedileceği ilanen tebliğ olunur.”

Vatandaşlığını kaybeden kişi:

Vatandaşlıktan çıkarılma kararı  Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren hüküm ifade eder . Vatandaşlığını kaybeden kişi, karar resmi gazetede yayınlandıktan sonra yabancı statüsüne geçer. Kanunlarda yabancılara getirilmiş sınırlamalara  tabidirler. Türk vatandaşlığından çıkarılan kişiler,  milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak ve Türkiye’de üç yıl ikamet etmek koşulu ile Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.  Kaybettirme kararları cezai nitelikte olduğu için sonuçları şahsidir. İlgili kişinin eş ve çocuklarına hiçbir şekilde tesir etmez. Türk vatandaşlığına sahip olan eş ve çocuklar Türk vatandaşı olarak kalmaya devam ederler.

Türk vatandaşlığını kaybetmiş olup herhangi bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmayanlar vatansız konuma düşerler. Bulundukları ülkenin iç hukuk düzenlemelerine ve uluslararası antlaşma taahhütlerine göre hak ve özgürlüklerden yararlanırlar.

Birleşmiş Milletlerin Vatansızlık durumuyla ilgili  “Vatansızlık Hallerinin Azaltılmasına ilişkin Sözleşme” (1961),” Vatansızların Hukuki Statüsüne ilişkin Sözleşme” (1954) gibi düzenlemeler bulunmaktadır.  Vatandaşlığın kaybettirilmesi kararlarının olası iltica ve göç hukuku talepleri açısından ilgililere ek kolaylık sağlaması ya da durumlarını izahta ilave delil oluşturması söz konusu olabilir.

Vatandaşlıktan çıkarılma kararını Av. Turgut Kazan Medyascope.tv için  değerlendirdi.

http://soundcloud.com/medyascopetv/turgut-kazanla-130-kisinin-vatandasliktan-cikarilmasini-konustuk

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.