Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Andy Warhol selfie’si milyonluk açık artırmada

Andy Warhol’un kendisini ikonlarından birine dönüştürdüğü portresi açık artırmaya çıkıyor. Portre, selfie kültürünün öncülü olarak görülüyor.

Selfie kültürünü hepimizden yarım asır önce sahiplenmiş olan Andy Warhol’un 1963’te 35 yaşındayken yaptığı kendi portresi satışa çıkıyor. Marilyn Monroe, Liz Taylor ve Campbell konserveleri gibi ikonlarıyla tanınan Warhol’un bu portresi, onu kendi ikonlarından birine dönüştürmüştü.

Portre, Warhol’un meşhur, “herkes bir gün 15 dakikalığına ünlü olacak” sözünün cisimleşmiş hâli. Independent’a konuşan müzayede evinin uzmanlarından Emma Baker, Warhol’un portresini “ilk selfie” olarak tanımlıyor.

Warhol bu selfie’yi bir fotoğraf çekme kabininde çekmiş. Herkesin gidip kendi fotoğrafını çekebileceği fotoğraf kabinini kullanmak, aslında bugün her an sahip olunabilen ve paylaşılabilen selfie çılgınlığına geçmişten bir gönderme gibi. Baker’a göre Warhol’un Campbell konserveleri işinde de aynı ulaşılabilirliği görmek mümkün ve bu ulaşılabilirlik aslında Warhol’un en tipik işlerinden. Şöhret kültürünün tamamen Warhol’un fikri olduğunu ve kendini çizmenin de bu kültürün bir parçası olduğunu söyleyen Baker, Warhol’u sosyal medya çağının babası olarak görüyor. The Guardian’a konuşan Sotheby’s Avrupa yöneticilerinden Alex Branczik de Warhol’un işlerinin bugünkü şöhret anlayışı ve narsisizmle ne kadar ilişkili olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Bence Warhol iyi bir selfie çubuğuna bayılırdı.”

Warhol.-Soup-Cans-469x292

Warhol’un bir sanatçı olmaktan çıkıp objeleşmeye başladığı bu portrenin fikri; aslında galerici Ivan Karp’ın Warhol’a insanların onu görmek istediğini, görünüşünün şöhretin bir parçası olduğunu ve şöhreti beslediğini söylemesiyle ortaya çıkmış.  Kendi kimliği ve işleri arasındaki çizgiyi flulaştıran Warhol’un bu ilk portresi, 1980’den beri özel bir koleksiyondaymış. Londra’daki Sothebys’de sanatseverlerle buluşacak olan portrenin, 7 milyon sterlin’e kadar alıcı bulması bekleniyor.

warhol-selfie-pa

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.