Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır Parlamentosu onayladı: İki ada Suudi Arabistan’a veriliyor

Mısır Parlamentosu, Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesini öngören anlaşmayı onayladı.

Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarının Mısır tarafından Suudi Arabistan’a verilmesi konusundaki ilk adım, 2016’da Suudi Kralı Selman bin Abdulaziz’in ziyareti sırasında atılmıştı. Karar Mısır’da gösteriler yapılmasına neden olmuş ve Mısır yönetimi para karşılığında adaları satmakla suçlanmıştı.

Geçtiğimiz yıl boyunca tartışılan ve mahkemelik olan adaların devrini öngören sınır anlaşması Mısır Parlamentosu’ndan geçti. Karara tepki gösteren protestocular gazeteciler sendikası önünde toplandı. Mısır’ın resmi haber ajansı MENA’ya göre 3’ü gazeteci 8 kişi gözaltına alındı.

Tiran ve Sanafir adaları Kızıldeniz’deki Akabe Körfezi’nde yer alıyor. Özellikle Tiran adası, İsrail’in Kızıldeniz’e inmek için kullandığı körfezin ağzında, stratejik bir konumda bulunuyor. Adalarda Mısır ordusu ve çok uluslu barış güçleri dışında yerleşim bulunmuyor. Adalar İsrail tarafından 1956 ve 1967’de iki kez işgal edilmiş ve iki seferinde de Mısır’a geri verilmişti.

An aerial view of the coast of the Red Sea and the two islands of Tiran and Sanafir is pictured through the window of an airplane near Sharm el-Sheikh, Egypt November 1, 2016. Picture taken November 1, 2016. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, adaların Suudi Arabistan’a ait olduğunu fakat 1950’de Riyad yönetiminin Mısır’dan adaların korunmasını istediğini iddia ediyor. Bu görüşe itiraz edenler ise adaların 1906’da yapılan bir anlaşmayla Mısır’a verildiğini öne sürüyor. Adaların devrine ilişkin anlaşma geçtiğimiz yıl bir mahkeme tarafından, hükümetin adaların Suudilere ait olduğuna dair yeterince kanıt sunamaması dolayısıyla iptal edilse de, daha sonra bu karar başka bir mahkeme tarafından geri döndürülmüştü.

2013 yılında seçilmiş İslamcı lider Muhammed Mursi’ye yaptığı askeri darbeyle başa geçtiğinden beri Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin uluslararası en büyük destekçisi Suudi Arabistan. Adaların devredilmesi için son olarak Cumhurbaşkanı Sisi’nin onayı beklenecek.

Ekran Resmi 2017-06-16 14.38.19

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.