Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kudüs’te Cuma namazı sonrası çatışma: Filistinli bir genç öldürüldü

Bugün Mescid-i Aksa’da 50 yaşından genç erkeklerin girilmesine izin verilmemesi sonrası Cuma namazı dışarıda kılındı ve namaz bitiminde çatışma çıktı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Filistinli bir gencin İsrailli bir yerleşimci tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

56ebfb7c82dc4e37b3a93b3747dd761c_18

Kudüs’te geçtiğimiz hafta iki İsrail polisinin ve saldırgan olduğu ileri sürülen üç Filistinlinin öldürülmesi sonrası gerginlik sürüyor. İsrail yönetimi, geçen cuma günü yaşananlardan sonra, Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Harem ül-Şerif veya Tapınak Tepesi ismiyle anılan bölgeyi kapatarak Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılınmasına izin vermemişti.

Mescid-i Aksa girişinde metal dedektörler

Harem ül-Şerif bölgesi geçtiğimiz pazar günü açıldı fakat kapılara metal dedektörler yerleştirildi ve o günden bu yana Kudüs’te tansiyon devam ediyor. Yeni güvenlik önlemlerini kabul etmeyen Müslümanlar, hafta boyunca bölgenin dışında namaz kıldı. Özellikle akşam saatlerinde sokaklarda namaz kılan kalabalıktan bazı gruplarla İsrail polisi arasında çatışmalar yaşandı. Polis dün akşam plastik mermi, biber gazı ve ses bombası kullandı. Filistin Kızılay’ı, 22 kişinin yaralandığını duyurdu.

DFQC2hdW0AAKQU4

 

Mescid-i Aksa’ya 50 yaşından genç erkeklerin girmesi yasaklandı

İsrail polisi, bugün cuma namazı kılınacak olan Mescid-i Aksa’nın bulunduğu bölgeye 50 yaşından genç erkeklerin girmesinin yasaklandığını duyurdu. Ayrıca, metal dedektörlerin de kullanılmaya devam edileceği belirtildi. En az 3 bin İsrail polisi bugün güvenliği sağlamak üzere görevlendirildi.

Hamas yönetimi, Filistinlilere bölgede toplanmaları için çağrı yaptı. Başka şehirlerden otobüslerle Kudüs’e gelen Müslümanların şehre girişi engellendi. Bugün Mescid-i Aksa yakınındaki sokaklarda cuma namazı kıldıktan sonra durumu protesto eden kalabalığa İsrail polisi müdahale etti. Polisin plastik mermi ve tazyikli su kullandığı kalabalıkta yaralılar olduğu söyleniyor.

thumbs_b_c_f9476599b7db2b4d40b4152648e47782

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu geçen hafta, bölgede güvenlik gerekçesiyle önlem alındığını fakat bölgenin statüsünün değişmeyeceğini söylemişti. Fakat Filistinliler verilen sözü gerçekçi bulmuyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Çin’e yaptığı ziyareti çarşamba günü yarıda keserek Batı Şeria’ya döndü ve uluslararası toplumu duruma müdahale etmeye çağırdı.

İsrail’den Erdoğan’a “saldırıyı kınama” çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili dün Mahmud Abbas’la bir telefon görüşmesi yaptı ve Mescid-i Aksa’ya girişin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.  Dün akşam saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’le de konuşan Erdoğan, bölgedeki metal dedektörlerin kaldırılmasını istedi. Konuşmayla ilgili İsrail Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre Rivlin, Erdoğan’dan geçen cuma yaşanan saldırıyı kınamasını istedi ve bölgenin statüsünün korunmaya devam edeceğini söyledi.

DFP7jVbXoAASEtx

Mescid-i Aksa’daki cuma namazı, geçtiğimiz hafta 17 yılın ardından ilk kez iptal edilmişti. Mescid-i Aksa’yı ve Kubbet-üs-Sahra’yı içine alan, Harem ül-Şerif veya Tapınak Tepesi olarak adlandırılan bölgeyi İsrailliler ziyaret edebiliyor fakat dua etmelerine izin verilmiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.