Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Dışişleri Bakanı: “IŞİD’den sonra Kürtlerle oturur konuşuruz”

Suriye savaşının son evresine gelindiğini söyleyen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, savaşın sona ermesiyle beraber Kürtlerin özerklik taleplerinin konuşulabileceğini söyledi. Russia Today televizyonunun sorularını yanıtlayan Muallim, Suriye’nin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kürdistan referandumuna “kategorik” olarak karşı olduklarını vurgulayan Muallim, Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurguladı. Suriye Kürtlerinin özerklik taleplerinin sorulması üzerine ise Muallim “Suriyeli Kürtler, Suriye Arap Cumhuriyeti içerisinde, bir çeşit öz yönetim talep ediyor. Bu talepler müzakere edilebilir, tartışılabilir. IŞİD’i yok ettikten sonra, beraber oturup geleceğimizi şekillendiririz” dedi.
Velid Muallim’e sorulan bir diğer soru ise Türkiye’nin Astana görüşmeleri sonrasında İdlib’deki rolü üzerineydi. Suriyeli Bakan, “İdlib’de çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını kabul ettik çünkü bunu Türkiye’nin niyeti açısından bir test olarak gördük” dedi. Türkiye’nin “ilk adım” olarak terör gruplarına desteğini durdurması gerektiğini vurgulayan Muallim, “ancak bundan sonra Türkiye’nin ikili ilişkilerimizle ilgili önerilerini dikkate alabiliriz” şeklinde konuştu.
Ülkesinin yeniden inşa süreci hakkında da bilgi veren Muallim, “sürece öncelikli olarak savaş döneminde Suriye’nin yanında yer alan dost ülkeleri dahil edeceğiz. Suriye’ye tuzak kuran ülkelerin ise Suriye halkına bir özür olarak sürece katkıda bulunmaları gerektiriyor” dedi.
“Suriye’de hükümetin kabul etmediği askeri yapılar yasa dışıdır” vurgusu da yapan Velid Muallim, ABD’nin Suriye topraklarında bulunmasını “yasa dışı” olarak değerlendirdi. Muallim, bu konuya ilişkin olarak, “Her kapıyı çalacağız. Diplomatik yolların tükenmesi durumunda ise farklı çözümleri değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.