Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümet metal işçilerinin grevini erteledi. Birleşik Metal-İş “kararı tanımıyoruz” dedi

Metal iş kolundaki işçi sendikalarının, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile toplu sözleşme sürecinin tıkanmasının ardından aldığı grev kararı bugün yayınlanan bakanlar kurulu kararıyla ertelendi. 179 firmada, 130 bin işçiyi ilgilendiren grev kararı “milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden” 60 gün süreyle ertelenmesi kararı resmi gazetede yayınlandı. 1 Eylül 2017 itibariyle başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin, işveren sendikası MESS’in 3 yıllık sözleşme ve yüzde 3,2’lik zam teklifi sonucunda tıkanmasıyla DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Türk-İş’e bağlı Türk Metal ve Hak-İş’e bağlı Çelik-İş 2 Şubat’ta greve gitme kararı almıştı. Afrin Harekatı sonrasında Türk Metal ile Çelik-İş grevi askıya aldığını duyurmuştu. Birleşik Metal-İş ise grev kararını devam ettirmişti.

Birleşik Metal-İş: “Kararı tanımıyoruz”

Birleşik Metal İş yaptığı açıklamada erteleme kararını yasaklama olarak nitelendirerek kararı tanımayacaklarını açıkladı. Sendikanın açıklamasında şöyle denildi:

“Özellikle bugün MESS ile yapılacak toplantı öncesinde açıklanan grev yasaklaması ile hükümet, MESS patronlarına açık desteğini bir kez daha göstererek, 130 bin metal işçinin emek mücadelesini hiçe saymıştır. Biz de Anayasal hakkımız olan grev hakkımıza yapılan bu fütursuzca saldırıyı hiçe sayıyor ve tanımıyoruz….Sendikamız, MESS’e bağlı 30 işyerinde 12 bine yakın işçi adına almış olduğu grev uygulama kararını 2 Şubat’ta hayata geçirecektir.

AKP’nin ertelediği 14. Grev

AKP Hükümetinin, iktidarda olduğu süre boyunca yasaklanan grev sayısı 14 oldu. Grevlerin büyük kısmı milli güvenliği bozucu olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.