Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskovalılar sokaktaki karların temizlenmesinin yolunu buldu: Karın üstüne muhalif liderin adını yazmak

Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayanlar, belediyenin uzun süredir temizlemediği karlardan kurtulmak için, karların üstüne, Putin’e muhalif olan lider Navalnıy’ın adını yazdı.

_99999099_27657759_1902514236426664_1846593989453722652_n

Karların üzerine spreyle muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın adını yazan Moskovalılar, bunu sosyal medyada paylaştı. Paylaşımlar binlerce beğeni aldı. Bir sosyal medya kullanıcısı, yapılanın işe yaradığını, belediye çalışanlarının yazıyı saatler içinde kaldırdığını duyurdu.

İstenmeyen kar kütlelerin üstüne Navalnıy yazılmasını tasviye eden gazeteci Mikhail Kozyrev’i dinleyen Moskova sakini Tatyana Grigoryeva, karın üstüne yazdığı yazının fotoğraflarını paylaştıktan sonra, karlarla uğraşan görevlilerin videosunu da yayınladı. Video 47 binden fazla izlendi. Grigoryeva Facebook’ta yazdığı yazıda “Sadece kürekleriyle karı karıştırdılar. İsmi yeniden yazmam gerekecek” dedi.

_99999101_navalny_snow_video

Putin’in en güçlü rakibi olduğu düşünülen Aleksey Navalnıy, geçtiğimiz günlerde seçime girmekten men edilmişti. Navalnıy’ın adı devlet medyası tarafından kesinlikle kullanılmıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Navalnıy’ın adını ağzına almıyor, Navalnıy’dan bahsederken “o kişi” diyor.

Navalnıy

 

Navalnıy’ın web sitesine erişim engeli

Navalnıy’ın web sitesi, Navalnıy’ın bir videoyu silmesi için çıkan bir yargı kararını reddetmesi sonrası erişime kapatıldı. Söz konusu videoda Navalnıy, yüksek seviyede bir memuru, zengin bir iş adamından rüşvet almakla suçluyordu.

Navalnıy’a yönelik yargı kararı, Instagram ve Youtube’a da yöneldi. Instagram hesabından videosu silinen Navalnıy, Instagram’ın Rusya’nın illegal sansür talebini kabul ettiğini söyleyerek sosyal medya mecrasını eleştirdi. Daha sonra YouTube’un sahibi Google da Navalnıy’ın videosunu kaldırdı.

Geçen hafta, siyasi bağlantıları da olan iş insanı Oleg V. Deripaska, 21 yaşındaki model ve blogger Anastasia Vashukeviç’i, özel hayatına dair bilgi paylaşmakla suçlamıştı. Vashukeviç 2017’de Instagram hesabında, 2016’da Deripaska’nun Başbakan Yardımcısı  Sergei E. Prikhodko ile bir yatta gözüktüğü video ve fotoğraflar yayınlamıştı.

Navalnıy geçen hafta, model Vashukeviç’in koyduğu video ve fotoğrafları incelediği bir video yayınladı. Video boyunca konuşan Navalnıy, bu tatilin iş insanı Deripaska tarafından Başbakan Yardımcısı Prikhodko’ya verilmiş bir rüşvet olduğunu, model Vashukeviç’in yüksek sınıf bir eskort olduğunu hatta yattaki birçok seks işçisinden biri olduğunu iddia etti. Video 5 milyondan fazla izlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.