Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maarif Vakfı Afganistan’daki Gülen okullarını devraldı

Türkiye Maarif Vakfı, Afganistan’da Fethullah Gülen örgütüne bağlı 12 lise ve 3 dershaneyi devraldı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Afganistan’da söz konusu okulları yöneten Afgan-Türk CAG Eğitim Sivil Toplum Kuruluşu’na yönelik adımlar atılması için çalışmalara başlanmıştı.

Son olarak Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Medya ve Enformasyon Merkezi’nde düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Afgan mevkidaşının da katıldığı törende, 12 lise ve 3 dershanenin Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesini öngören anlaşma imzalandı. Geçtiğimiz Aralık ayında da Çad’daki bir ilkokul, bir ortaokul, bir yurt ve iki lise Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmişti.

Fethullahçı okullara karşı Maarif Vakfı, 17 Haziran 2016 tarihinde 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmasıyla kuruldu. Bu kanuna göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aktarılan bir milyon lira ile kurulan vakıf, yurt dışında okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verebiliyor, eğitim kurumu veya yurt gibi tesisler açabiliyor.

Ayrıca ihtiyaç halinde özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurabiliyor veya devralabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun gördüğü, yurt dışındaki kamuya ait varlıklar da Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilebiliyor. Vakfın 12 üyeli mütevelli heyetinin dördünü Cumhurbaşkanı, üçünü Bakanlar Kurulu atıyor. 7 daimi üye ise Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.