Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çelikkafes’te plan iptal oldu ama çalışmalar devam ediyor

Ankara’da Çukurambar bölgesinde yapımı 15 yıl süren YDA Center (eski adıyla Demirkafes/ Çelikkafes) alanına dair açılan dava 5. defa yürütmeyi iptal kararıyla sonuçlandı. Karara rağmen alanda inşaat çalışmaları devam ediyor.

Ankara’nın Söğütözü ve Çukurambar semtleri son 15 yıldır süren YDA Center’dan kaynaklı yoğun yapılaşma politikasının sorunlarıyla mücadele ediyor. Kentsel gelişimin ve servis hizmetlerinin, kentin batı koridoruna yönlendirilmesi ile kentin halihazırda bulunan trafik sorunları ve yapılaşma sorunları Söğütözü ve Çukurambar semtlerini daha da boğuyor. Bunun sonucunda ise bölgede rant odaklı ve mevzuata aykırı projelerin merkezi haline geldi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna geçtiğimiz günlerde bu konuya değinmiş ve Çukurambar bölgesinin kötü planlandığını kastederek ‘’Çukurambar öldü’’ ifadesini kullanmıştı.

Buna ek olarak geçtiğimiz sene Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, belediyelerde yaşanan en büyük yolsuzlukların imar uygulamalarında yaşandığını ve parsel bazlı imar değişikliklerinin en büyük bela olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ender İplikçi, YDA Center alanıyla ilgili olarak 2005 yılında Ankara merkeze bir koridor açılmak amacıyla yapıldığını, daha sonra ise emsal artışları ve plan değişiklikleriyle bu bölgelere yapılaşma izni verildiğini, bunun da yoğun ve plansız bir yapılaşmaya yol açtığını söyledi. Bununla beraber İplikçi, Çayyolu’ndaki gelişim, toplu taşımanın yetersizliği, metro inşaatının uzun yılları sürmesi, Çukurcuma ve Söğütözü bölgelerinin durumunu toplu taşıma, trafik ve hava kirliliği bakımından içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

İplikçi, Çelikkafes’in söküm sürecinde de belediye alanı yüksek emsallerle satışa çıkardığını ve bunun son davanın konularından birini olduğunu söyledi. Ender İplikçi konuşmasının devamında, şirketin ruhsatının iptal edilip, çalışmaların durdurulması gerektiğini ama böyle bir durumun yaşanmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.