Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de kadın – erkek gelir eşitsizliğinin ifşa olmasının ardından, kadın milletvekillerinden yeni kampanya #paymetoo

Kadın hareketi #metoo sadece cinsel taciz ve saldırıları ifşa eden bir oluşum olmaktan çıkıp daha geniş bir eşitlik sahası olmaya doğru gidiyor. İngiltere’de gelir eşitsizliklerini hedef alan #paymetoo kavramı kadınların aynı şirkette daha düşük ücret almasını engellemek için düşünülmüş.

İngiltere’de son zamanlarda ortaya çıkan gelir eşitsizliği örneklerinin kamuoyunda tepkilere yol açması devletide harekete geçirdi ve bu sosyal ayaklanmaya destek çıkarak 250’den fazla çalışanın olduğu şirketlere kadın ve erken çalışanlarının arasında ki maaş dengesizliklerini meydana dökme zorunluluğu getirildi. Yeni mevzuat ile bu hafta içinde tüm şirketler sayıları açıklayacaklar.

Kamu sektöründe kadınların, aynı iş için %14 daha az maaş aldığı ve her 10 kurumdan 9’unun kadınlara daha düşük ödeme yaptığı ilk elde edilen veriler arasında.

Farklı partilerden kadın milletvekilleri güçlerini birleştirip kadınların harekete geçmesini ve yöneticilerden izahat istemeleri doğrultusunda destek demeçleri vermeye başladılar. İşçi Partisi milletvekili Stella Creasy “eğer maddi imkanların herkese eşit ulaşmasını istiyorsak sadece şeffaflık yetmez, şirketlerin somut adımlar atmasınada öncü olmalıyız” dedi.

RESİM 1
    Kadın hakları savunucusu İşçi Partisi milletvekili Stella Creary
Sosyal medya kampanyaları, yeni mevzuat ve paymetoo websitesine paralel olarak start verildi. Kadınlar bu platformlarda, mesuliyetli yöneticiler karşısında maaş konusunu ele almaları, sonraki gerekli adımlar ve sendikalarla iletişime geçme konularında ip uçları ve desteği görebiliyorlar. 

Stella Creasy, “kadınlar şimdiden bize susturulmak istendiklerini ve kariyerlerini tehlikeye attıklarının ima edildiğini anlatıyorlar ama tehdit ve sindirmeye boyun eğmeyeceğiz. Her kadın iş yerinde gelir eşitsizliğini yaşamıştır. Buna ben de dahilim, artık devlet nezdinde onları dinleyen ve harekete geçen milletvekilleri var. Eğer çifte standart uyguluyorsanız, sizi kadın hareketleri, sendikalar ve devlet sorumlu tutacaktır “dedi ve yöneticilere mesajı gönderdi.

Banka ve finans sektörünün sene sonu bonuslarında %60 varan ücret eşitsizlikleri var iken, kadınların sayılarının güçlü olduğu akademi, mağazacılık gibi sahalarda eşitsizliğin %50’ye vardığı ilk gözen çarpan istatistikler arasında. Bazı dev şirketlerin verileri, en elit yerlerde bile kadın erkek eşitsizliğinin en sembolik göstergesi.  Kadın-erkek ücret farkları dünyanı en büyük 100 şirketinin 5’inde şu şekilde: Goldman Sachs 36.4%, Google’s 16%, Johnson & Johnson 15.8%, Facebook’s 9.9% and Microsoft’s 8.4%. 

RESİM 2
     Oyuncu Mark Wahlberg ve Michelle Williams. Aynı filmin yeniden çekimlerinde Wahlberg’in 1,5 milyon           dolar aldığı, ancak Williams’ın günde 80 dolar civarında bir maaş aldığı ortaya çıkmıştı.
Amerika’da yapılan başka bir araştırma ise tam zamanlı çalışan kadınların tüm ülkede ortalama erkeklerden %20 daha az kazandığı yönünde. Obama döneminde gelir eşitsizliğinin önüne geçmek için geçen gelir şeffaflığı yasamasını, Trump hükümeti geri çekti ve gerçek sayıların ortaya çıkması hem ırk hemde cins ayrımı bağlamında engellendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.