Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Uzay Ajansı Samanyolu’nun 360 derecelik interaktif haritasını yayınladı

Avrupa Uzay Ajansı(ESA), geçtiğimiz çarşamba günü Samanyolu Galaksi’sinin 3 boyutlu haritasını yayınladı.Ajans’ın youtube sayfasında yayınlanan görüntüleri VR gözlükler ile deneyimlemek, 360 derece olarak içinde gezebilmek mümkün.

 

Hazırlanan harita, samanyolu galaksisi üzerine hazırlanmış en detaylı harita olma özelliğini taşıyor. Harita, Dünya ve Güneş’in de bulunduğu 1.3 milyar yıldız, asteroid, gezegen ve diğer lekelerin istatistiklerini barındırıyor.

Harita, Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2013 yılında güneşin etrafına gönderilen Gaia uydusundan gelen veriler ile hazırlandı. Avrupa gök bilimcileri ve üniversitelerin uluslararası iş birliğiyle Hipparcos uydusunun ardılı olarak inşa edilen ve adına “Gaia Misyonu” adı verilen uydu, ilk olarak 2016 yılında yaklaşık 2 milyon yıldızın verilerini toplamıştı. Bu yıldızların ilk ayrılma, yıldızların türleri, renkleri ve yaşları hakkında yeni bulgular ortaya çıkardı. Gök bilimcilerin Samanyolu galaksisinin farklı geçmişleri ve kökenleri ile yıldız alt kümelerini ayırt etmelerini sağladı.

Gaia_s_sky_in_colour_large

Görevine 2020 yılına kadar devam edecek olan Gaia’nın bir milyardan fazla yıldızın konumları, hareketleri, parlaklıkları ve diğer parametrelerine dair veri toplaması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.