Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (11): Meksika yerel seçimlerinde kadın kotasını doldurmak için transseksüel oldular

Meksika’nın Oaxaca şehrinde belediye seçimlerine giren 17 adayın transseksüelliği yalan çıktı

RESİM 1 ve KAPAK

Yerel bir sivil toplum örgütü adayların 17’sinin transseksüel değil, evli barklı erkekler olduğunu açıkladı.

Meksika’nın yerel seçimlerinde uygulanan kadın erkek eşitliği kuralından faydalanarak makam  peşine düşen adayların bazıları daha önce belediye ve valilikte görev almış.  

Örgütün yaptığı açıklamaya göre seçimlere katılan beş siyasi partinin bu hilede parmağı var. Eşit sayıda kadın ve erkek aday gösteremeyen siyasi partiler tarafından, cezalardan kurtulmak için parti üyelerine transseksüel olarak aday olmalarının salık verilmiş olabileceği düşünülüyor.

Hileli adaylıklarla kadınların önünün yeniden tıkandığının altını çizen örgüt, 17 transseksüel adayın 15’inin erkek isimleriyle kayıt yaptırdığını saptamış.

Oaxaca meclis üyesi ve aynı zamanda transeksüel Michell Altamirano Pacheco, ”transseksüeller bu hakları elde etmek için çok uzun zamandır savaş veriyorlar, mücadelemizin bu insanlar tarafından kirletildiğini görmek büyük bir hayal kırıklığı” dedi.

Everest’in buz yarıklarına düşmek

Everest dünyanın en yüksek dağı ve her sene yüzlerce amatör ve profesyonel dağcı zirveyi görmek için mayıs ayındaki uygun hava şartlarını bekliyor. 

Dağın en tehlikeli bölümlerinden biri, ana kampa yakın İcefall isimli buz labirenti. Çünkü tecrübenin yanında biraz da şans gerekiyor buz dağlarının ve yarıklarının arasından sağ salim geçmek için. 

Japon tırmanışçı Nobukazu Kuriki, başka bir ekibin buzda yürümeye çalışırken düşüşünü kaydetmiş.

http://rockandice.com/videos/weekend-whippers/crevasse-chaos-on-everest/

Cannes Film Festivali kırmızı halısında kadınlar yürüyüşü

kadınlar yürüyüşü

Cumartesi günü festivalde 82 sinema profesyoneli kadın, sıra olup kol kola yürüdü.

Festivalin kadın jüri başkanı Cate Blanchett’in başını çektiği grup arasında oyuncular Léa Seydoux, Kirsten Stewart, Claudia Cardinale ve Marion Cotillard da vardı.

RESİM 3

Cate Blanchett merdivenleri çıktıktan sonra tüm sinema çalışanı kadınlar için bir konuşma yaptı. Blanchett konuşmasında “Bugün burada 82 kişiyiz çünkü ilk Cannes Festivali 1946’da düzenlendiğinden beri tam 82 kadın yönetmen yarışmacı olarak bu merdivenleri çıktı buna karşın 1688 erkek yönetmen ödüle aday gösterildi. Ayrıca 71 erkek yönetmen ana yarışmada ödül alırken sadece 2 kadın bu ödüle layık görüldü. Kadın olmak azınlık olmak değildir, o halde sadece sinemada değil tüm sahalarda bu eşitsizliğe son verme vakti” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.