Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ivanka Trump ve eşi Jared Kushner, Beyaz Saray’daki işleri dışında 82 milyon dolar kazanmış

 

ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ile daması Jared Kushner’ın gelirlerine ilişkin belgeler, çiftin Beyaz Saray’da çalıştıkları sürede, diğer işlerinden elde ettikleri muazzam geliri gözler önüne serdi.

FEOMQ6TNZ4I6RL6VO6FMVEB3XY

Ivanka Trump-Jared Kushner çiftinin Beyaz Saray’da danışmanlık yaptıkları 2017 yılı boyunca, Beyaz Saray dışındaki işlerinden en az 82 milyon dolar kazandıkları ortaya çıktı. Washington Post’un yayınladığı verilere göre, Ivanka Trump babasının Washington’daki otelindeki hisselerinden 3.9 milyon dolar, Trump Holding’den ise 2 milyon dolardan fazla pay elde etti. Jared Kushner ise, ailesinin emlak şirketinin New Jersey’de aldığı mülkten 5 milyon dolar kazandı.

Kushner ve Trump, Beyaz Saray’da maaş almadan sürdürdükleri danışmanlık işleri nedeniyle, şirketlerinin yönetiminden çekilmişti. Fakat Trump-Kushner çifti, yurt için ve yurt dışı bağlantılarıyla iş dünyasındaki varlıklarını korumaya devam etti. Kushner ailesine ait emlak şirketinin, New Jersey ve Maryland’daki binlerce dairenin yanı sıra, ülke çapında birçok mülkü var. Ivanka Trump’ın ismini verdiği kıyafet ve aksesuarlar, Bangladeş, Endonezya, Çin gibi ülkelerde özel olarak üretiliyor.

2-javanka-trump.w710.h473

Çiftin gelirleriyle ilgili belgeler birçok alandaki varlıklarını ortaya dökse de, Trump ve Kushner’ın gelirinin Beyaz Saray’daki görevleri boyunca ne kadar artış gösterdiğini kestirmek zor. Gelirlere ilişkin belgeler ve mal beyanları, ABD Hükümet Etiği Ofisi tarafından yıllık olarak dosyalandı. Donald Trump ve yardımcısı Mike Pence, 2017’ye ilişkin mal beyanını geçtiğimiz ay sundu.

Trump-Kushner çiftinin yatırımları, etik ihlali potansiyeli dolayısıyla dikkat çekiyor. Hükümet gözleme grupları, Trump ailesini başkanlık makamını kendi çıkarları için kullanmakla suçluyor. Kushner ve Trump adına konuşan danışmanları Peter Mirijanian, çiftin gelirinin büyük ölçüde aynı şekilde kaldığını, önemli bir değişiklik olmadığını söylüyor.

Jared-and-Ivanka-Oct-Issue-SS01

Damat Jared Kushner, Beyaz Saray’a katılmadan önce ailesinin emlak şirketinin yöneticiliğinden istifa etmiş ve bazı mülklerinden vazgeçmişti. Fakat Kushner’in haklarının önemli bir kısmı, Kushner şirketinde kaldı. Jared Kushner birçok hükümet tarafından, işiyle ilgili çıkarlarına ve kişisel borçlarına göre uluslararası alanı manipüle edebilecek biri olarak görülüyor. Sivil toplum kuruluşları, Ivanka Trump’ın adını verdiği markasına da dikkat çekiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.