Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun insan faaliyetinin, hayvanların gündüz yerine gece vakti yaşamalarına sebep olduğu kanıtlandı

İnsanoğlu doğayı tahrip etmeye devam ettikçe, insan yerleşkelerine yakın yaşamak zorunda kalan bazı hayvan türleri çareyi gece yaşamakta buluyor.

Science dergisinin açıkladığı araştırmaların sonuçlarına göre tilki, geyik, vahşi domuz, ayı, leopar gibi beslenme piramidinin üstlerinde yer alan hayvanlar tüm temel gereksinimlerini gece karşılamaya çalışıyorlar. 62 tür üzerinde, 6 kıtada gerçekleştirilen 76 farklı araştırmada hayvanların davranışlarında avcılık, çiftçilik veya yerleşim alanlarının büyümesine karşılık bir değişim oluşuyor. Bu farkları ölçmek için bilim adamları, hareket duyarlı kameradan, gps ölçerli tasmaya kadar pek çok farklı yöntem kullanmış.

Araştırma sonuçlarına göre, hayvanlar öncesinde zamanlarını gece ve gündüze eşit bölerken, insanlar bölgelerini istila ettikten sonra gece aktivitesini yüzde 68’e çıkartıyorlar.

İnsan aktivitesi yapay bir evrime yol açıyor

Hayvanların insanlara verdiği tepkiler ve alışkanlıklarının değiştirmeleri, bilim adamlarına insan-hayvan ilişkilerinin daha barışçıl nasıl yürütülebileceği konusunda da ipuçları vermiş. Mesela hayvanların yaşadığı bazı bölgelere belirli saatlerde insan erişimini yasaklamak çözümlerden biri. Ancak bu yapay evrimin uzun vadede artıları ve eksileri henüz tam öngörülemiyor. Genel konsensus, memelilerin avlanmalarının gece vaktinde daha çetin geçtiği ve beslenmelerinin darbe aldığı. İnsanın yayılmacı ve istilacı doğasına en hızlı ayak uyduracak hayvanların uzun vadede kazançlı olacağı kuşkusuz.

Resim 1

Her türün bu gündüz-gece transferini yapması fizyolojik olarak ise mümkün değil. Örneğin; enerji almak için güneş ışığına bağımlı olan sürüngenler bu çatışmanın kazananlarından olamayacak. Bilimadamlarının tahminleri göre şehirlerin önlenemez büyümesi ve önümüzdeki yüzyılın nüfus patlaması ile beraber ekosistemlerde değişim ve tahribat daha da büyüyecek.
Araştırmanın bulgularından biri de hayvanların, insan faaliyetinin kendi hayatları üzerinde ki boyutlarına bakmadan alışkanlıklarını değiştirmeleri. Yani bir yürüyüşçü ile de, bir avcı ile de karşı karşıya gelince aynı uzaklaşma refleksine gösteriyorlar. Kanada’da boz ayılar yürüyüşçüler, Nepal’de leoparlar madenciler dolayısıyla artık gece saatlerinde avlanıyorlar. Yakın zamanda Afrika’da antilopların insan yerleşkelerine sadece güneş battıktan sonra yaklaştıkları ortaya çıktı. Araştırmanın en öne çıkan bulgusu ise Sumatra ormanlarında yaşayan ve isimleride ironik bir şekilde Güneş Ayıları olan dev avcıların, yüzde 19 gece aktivitesinden insanların yoğun olduğu bölgelerde yüzde 90’a yükselmesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.