Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Banksy Paris’te

Geçtiğimiz haftalarda NY Times’ın haberine göre Paris sokaklarında imzasız bir şekilde belirmeye başlayan duvar resimleri, çizim tarzları sebebiyle akıllara grafiti sanatçısı Banksy’yi getirdi. Göçmen krizi ve sınırlar başta olmak üzere çeşitli konularda toplumsal eleştirilerde bulunan eserler geçtiğimiz Çarşamba günü evsiz ve siyahi bir çocuğun duvar resminin Parisliler tarafından farkedilmesiyle dikkatleri çekmeye başladı.

image1

Bu duvar resminde küçük çocuk Nazilerin sembolü olan gamalı haçı pembe örüntülerle kapatmaya çalışıyor. Fakat bu resim içinde gamalı haç bulundurması sebebiyle tepkileri çekmiş olacak ki daha sonra mavi bir boyayla üstü kapatılmaya çalışılmış.

Banksy’ye ait olduğu iddia edilen ve Jacques-Louis David’in ‘Alpleri Geçen Napolyon’ adlı eserinden esinlenerek yapılmış duvar resmi ise ilk resmi takip eden ikinci duvar resmi olarak kayıtlara geçti.

image2

Resmin orijinalinin aksine duvar resminde Napolyon’un pelerininin başını örtüş biçimi, Fransa’da 2010’da kabul edilen kamuya açık yerlerde tesettür yasağına bir eleştiri olarak değerlendirildi. Banksy’nin yayıncısı Jo Brooks, Salı günü yaptığı telefon görüşmesinde bu çalışmaların Banksy’e ait olduğunu doğruladı.

image3

Bundan bir süre sonra Banksy sosyal medya hesabından maket bıçağı tutan bir farenin olduğu duvar resmini “1968 yılındaki Paris ayaklanmasının üzerinden 50 yıl geçti, stensil sanatının doğduğu yer” açıklamasıyla paylaştı. Daha sonra yine sosyal medya hesabından arkasında testere saklayan bir adam ve bir köpeğin resmini ‘Sorbonne Üniversitesi’ açıklamasıyla paylaşması yine Mayıs 1968 ayaklanmasına atıfta bulunduğu ihtimalini doğurdu. Mayıs 1968’deki olaylar Sorbonne Üniversitesinde başlamıştı.

image4

Banksy’nin daha önce de sınırlar ve göçmenlik üzerine sanat eserleri bulunmakta. Daha önce 2005 yılında Batı Şeria duvarlarında İsrail’i net bir şekilde eleştiren eserler yapmıştı. 2015 yılında ise Apple Şirketlerinin kurucusu Steve Jobs’un Suriye kökenli olmasına ithafen Jobs’u mülteci kampındaki bir göçmen olarak resmetmişti.

image5

Göçmen krizi 2015’dekine oranla azalmış gözükse de Fransa’da ve Avrupa’nın geri kalanında “göçmen korkusu” hala devam etmekte. Paris’teki binlerce mülteci, 2016 yılında kapanan Calais yakınlarındaki de dahil olmak üzere, mülteci kampları kapatıldıkça Suriye’den gelen mülteciler Fransa’da sokaklarda yaşamaya başladılar. Pazar günü gerçekleşecek olan Avrupalı Birliği liderlerinin göç konusuyla ilgili yapacakları toplantının öncesinde Fransa, İtalya ile Akdeniz’deki göçmen gemilerini kimin alacağıyla ilgili karşı karşıya geldi.

Diğer duvar resimlerinin konuları ise genel olarak açgözlülük veya zulümle alakalı. Bir müzenin ya da galerinin koruması altında olmadıkları için resimler zarar görme tehlikesi altındalar. Hatta Paris’te resimleri değiştirmek veya bozmak için adeta bir yarış başlamış durumda. Evsiz çocuğun resminin mavi boyayla tahrip edilmesi buna örnek verilebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.