Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (14): Seçimler Özel – Meksika’da uyuşturucu kartelleri beğenmediği adaylara suikast düzenliyor

Kamboçya’nın tek adamı ve yalnız kampanyası
Kamboçya’nın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı Hun Sen, 2018 genel seçimlerine hazırlandığı kampanyasına küçük bir mola vererek ülkenin en büyük hayvanat bahçesinin açılışına gitti.
Hayvanat bahçesinde kickbox yapan ve dans eden orangutanları da izleyen Hun Sen, açılış törende kurdeleyi kesti.
Resim1

Hun Sen, ülke tarihinin son 33 senesinde iktidarda farklı pozisyonlarda görev aldı. Hun sen, rakiplerini devirmek veya susturmak için adalet sistemini de kullanmaktan kaçınmayan bir figür.

Hun Sen, 9 milyon dolara maliyeti olan ve iktidar partisi milletvekillerinden birinin sahibi olduğu hayvanat bahçesine bir  medya ordusuyla ziyaret gerçekleştirdi. İşletmede 89 farklı hayvan bulunuyor ve gösteride kullanılan orangutan şovları da Asya Kıtası’nın geleneksel eğlencelerinden sayılıyor. Hayvanat bahçesinin üzerine inşa edildiği bina ise ülkenin devrilen baskıcı Kızıl Khmer rejiminin eski silah deposu.

Ringe girip, kickbox maçını kazanan orangutanı elinden tutarak galip ilan eden Hun Sen daha sonra seyircileri kendisine oy vermek için cesaretlendirmeyi de ihmal etmedi.

Hun sen kampanyasına renkli görüntülerle devam etse de aslında ülkede muhalefet bertaraf edilmiş durumda. Ana muhalefet partisi kapatıldı, Hun Sen’in önde gelen rakiplerinin çoğu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı ve özgür basın susturuldu. Yurt dışından seçimleri boykot çağrısı gelse de, ülke daha uzun vadede Hun Sen ve partisinin sözde seçimleriyle demokrasi oyunu oynayacağa benziyor.
 
Meksika’da uyuşturucu kartelleri, beğenmediği adaylara suikast düzenliyor 
resim2
1 Temmuz yerel seçimlerine yaklaşılırken Meksika’da iki vali adayı, bir gün içinde öldürüldü. Sene başından beri ise, 18 politik figür seçim kampanyalarını sürdürürken öldürüldü. Uyuşturucu kartellerinin kurbanı olan adaylardan birinin parti başkanı, hükümete tüm adaylara koruma verilmesi çağrısı yaptı.

Aday olanların yanı sıra diğer politikacıların da kurban listesinde yer alma ihtimalinin olduğu ülkede, saldırıların büyük çoğunluğu kartellerin güçlü olduğu Michoacan, Guerrero ve Oaxaca eyaletlerinde gerçekleşti.

Yetkililer, Meksika’da suçun büyük bir evrim geçirdiğini artık suç unsurlarının siyasetin her katmanında bulunduğunu belirtiyor. Karteller, ihalelerde kendilerini seçmeyen yöneticileri tehdit ediyor. Kendi taraftarı oldukları adayların rakiplerini öldürmekten çekinmiyor. Ayrıca son dönemde çeteler arasındaki savaşın alevlenmiş olması da, taraf tutan politik figürleri de tehlike altına sokuyor.

Taliban Afganistan’da güven ortamında seçim yapılmasına izin vermiyor
 
Taliban 20 Ekim’de gerçekleştirilecek genel seçimlerden önce, 14 Nisan’da açılan kayıt merkezlerine terör saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor.

Afganistan’da, Cüzcan vilayetinde bulunan bir merkezde yedi vatandaşın daha öldürülmesiyle beraber güvenli bir seçim vaadi tamamen yok olmuş gözüküyor. Zaten üç sene ertelenmiş olan seçimlerin zamanında yapılması yine tehlikeye girdi. Afganistan ulusal birlik hükümetinin anlaşmasına göre, yerel seçimlerin 2015 yılında yapılması gerekiyordu ancak Taliban’ın gerçekleştirdiği saldırılar sonuncunda devlet başkanının özel kararıyla seçimler ertelenmişti.

resim3

Taliban Afganistan’da ilan edilen her seçim için bugüne kadar boykot çağrısı yaptı. Nisan’da başlayan kayıtlardan sonra ülkede 86 kişi öldürüldü, 185 kişi ise yaralandı. Saldırılar sonucunda katılım bazı bölgelerde %20’yi geçmiyor. Özelikle kırsal vilayetlerde güvenlik görevlilerin eksikliğinden dolayı vatandaşlar, kayıt bürolarından çıkarken yakalanma riskini göze alamıyor ve Taliban’ın köylerde seçim kartıyla yakalananları da öldürdüğü biliniyor. Yetkililer ülkeyi saran korku dalgasının 2019 genel seçimlerini de etkilemesinden korkuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.