ABD dahil birçok ülkenin terör örgütü listesinde yer alan AumŞinrikyo tarikatının lideri ŞokoAsahara idam edildi. Asıl adı ChizuoMatsumoto olan ŞokoAsahara 13 farklı suçtan ve 29 kişinin ölümünden yargılanıyordu.
Tarikat, 1995 yılında Tokyo metrosuna düzenlediği sarin gazi saldırısıyla 13 kişinin ölümüne sebep oldu. Japon basınında yer alan açıklamalara göre tarikatın sarin gazı saldırısıyla ilişkisi bulunan altı üyesi daha ölüm cezasına çarptırıldı.
Tokyo metrosuna gerçekleştirdikleri saldırıdan sonra da saldırı teşebbüslerine devam eden örgütün dünya genelinde hala birçok takipçisi bulunmakta.
Sarin gazı saldırısıyla 13 kişinin ölümüne ve binlerce insanın yaralanmasına neden olan tarikat daha sonra Alef ve HikarinoWa gibi farklı isimler alarak yer altına indi. Alef ve HikarinoWa grupları da Japonya’da “tehlikeli dinler” listesinde yer alıyordu.
ŞokoAsahara’nın 1984 yılında kurduğu tarikata dönemin pek çok önemli işadamları ve siyasetçileri de üyeydi. AumŞinrikyo 1989 yılında Japonya’da yasal statü kazandı.
Bundan 23 yıl önce gerçekleştirilen sarin gazı saldırısı Japonya tarihindeki en büyük terör olayı olmakla birlikte bütün ülkeyi şaşkına çevirdi.
Hindu ve Budist inançların birlikteliğinden doğan AumŞinrikyo’nun en etkili döneminde bütün dünyada binlerce takipçisi vardı. Tarikat, ŞokoAsahara’nın Buda’dan sonra gelen “aydınlanmış insan” olduğunu savunuyordu. Tarikatın en önemli inancı ise dünyada büyük bir savaşın çıkacağı, bu savaştan da ancak tarikat üyelerinin kurtulacağı yönündeydi.