Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zanzibar kraliçeleri: Hem kadın hem Müslüman hem de futbolcular

Dünya kupasının gündemimizi meşgul ettiği bu günlerde, Zanzibarlı bir grup Müslüman kadın, onlara “sadece erkekler futbol oynayabilir” diyen kültüre karşı direniyor.

Sokakta futbol oynayan çocuklardan her köşe başındaki restoranda izlenen Dünya Kupası maçlarına kadar, futbol her yerde olduğu gibi Zanzibar’da da oldukça popüler. Ancak bu popülerliğe rağmen Zanzibar halkı kadınların da futbol oynayabileceğini kabul etmiyor. Toplum baskısı, sponsor eksikliği, ailelerin destek vermeyen davranışları sebebiyle Zanzibarlı kadınlar yıldırma politikalarına maruz kalıyor. 

merlin_140160696_444d8f33-5af6-4a16-90ef-27f9e7b791d7-superJumbo

Muhafazakâr inançlardan kaynaklanan toplum baskısına rağmen Zanzibarlı kadınlar futbol oynamaya devam ediyorlar.

Afrika’nın doğusunda yer alan, dış işlerinde Tanzanya’ya bağlı olan Zanzibar’ın nüfusunun yüzde 99’unu Müslümanlar oluşturuyor.

Zanzibarlı kadınların futbola olan ilgisi 1988’lere dayanıyor. 1988 yılında Zanzibar’a İsveç’ten gelen kadın futbol takımıyla dostluk maçı yapacak takımı bulunmadığı için, ülkede bir kadın futbol takımı kuruluyor.

O dönem sporla ilgilenen, eski futbolcularından Nasra Juma’nın önderliğinde kurulan ilk kadın futbol takımı Women Fighters, kurulduğu ilk zamanlarda özellikle bazı erkek gruplarından oldukça fazla tepki ve tehdit almış. Nasra Juma bu yıl Zanzibar’da Dünya Kupası spikerliği yapmış. Bugün Zanzibar kadınlar ligindeyse altı futbol takımı var.

Kadınların futbol oynama mücadelesi, Zanzibar’da bir geleneğin başlamasını sağlamış.  Kadınlar futbol oynadıkları sahada arkadaşlıklar kuruyor, eğleniyor ve direniyor. Zanzibarlı futbolcu kadınların en büyük hayallerinden biriyse hükümetin futbol takımlarını tanınması ve ülkedeki diğer futbol takımları gibi maddi destek alabilmek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.