Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB ile Japonya’dan korumacılığa karşı serbest ticaret hamlesi

AB ile Japonya, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarına cevap niteliğinde yorumlanabilecek ticari anlaşmalarla bir ticaret bloğu oluşturuyor. AB ile Japonya arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile küresel ekonomik alanın yaklaşık üçte birini kapsayan bir serbest ticaret alanı oluşturulması öngörülüyor.

Anlaşmanın imzalandığı toplantıda AB’yi, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk temsil ederken  Japonya’yı Japonya Başbakanı Shinzo Abe temsil etti.

Tokyo’da yapılan anlaşmanın imza töreninde konuşan AB Konseyi Başkanı Tusk, bu anlaşma ile korumacılığa karşı birlikte tavır alındığını vurguladı. 600 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren ve AB’nin şimdiye kadar yaptığı en kapsamlı anlaşma olan serbest ticaret anlaşması AB ile Japonya arasında birçok ürünün ticaretinde gümrük vergilerinin kaldırılmasını düzenliyor.

AB Çin

 

 

“Ticaret ve İşbirliği için Kritik An”

Avrupa Komisyonunun “AB- Japonya Zirvesi: Ticaret ve İşbirliği için Kritik An” başlığıyla yaptığı duyuruda toplantı notlarına yer verildi.

Juncker, “Bugün bizim kalıcı ortaklığımızda tarihi bir andır” dedi, ayrıca yapılan anlaşmanın serbest ve adil ticaretin geleceği hakkında olduğunu ifade etti. Yaptığı açıklamada birlikte çalışıldığında daha güçlü ve iyi olduklarını da sözlerine ekleyen Junker, ticaretin vergilendirme ve bariyerlerden daha fazla bir anlam ifade ettiğini, ticaretin değerler ve ilkeler ile ilgili olduğunu belirtti. Junker’in korumacılığa karşı bir korumanın olmadığını fark ettiklerini ifade etmesi, AB ile Japonya arasında yapılan anlaşmanın Çin’e karşı korumacı gümrük tarifeleri üzerinden bir ticaret savaşı başlatan ABD’ye karşı bir nevi tedbir niteliğinde olduğunu gösteriyor.

AB ile Japonya arasında “Ekonomik Ortaklık Anlaşması” 127 milyon tüketicisi olan Japonya pazarını Avrupa’nın tarımsal ürün ihracına açacak ve diğer sektörler için de AB’nin ihracat fırsatlarını arttıracak.

Ticaretten sorumlu komisyon üyesi Cecilia Malmström yaptığı açıklamada, yapılan bu anlaşma ile dünyanın iki büyük ekonomisi olarak, korumacılığa ve tek taraflılığa karşı serbest ticarete inandıkları noktasında dünyaya önemli bir mesaj verdiklerini belirtti.

Adalet, tüketiciler ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden sorumlu komisyon üyesi Věra Jourová ise, Japonya ve AB’nin zaten stratejik ortak olduklarını ifade ederek bu anlaşmanın partnerler arasında bilginin iki tarafın vatandaşları ve ekonomileri lehine güvenli bir biçimde yayılmasını da sağlayacağını söyledi.

AB ile Japonya arasında 2013 yılında başlayan serbest ticaret görüşmeleri 2017 sonunda tamamlandı. Anlaşma en geç 2019 sonbaharında yürürlüğe girecek.

AB’nin şimdiye kadar yaptığı en kapsamlı ikili ticaret anlaşması olan Japonya ile serbest ticaret anlaşmasının ihracat yapan Avrupa şirketlerinin maliyetlerini yılda bir milyar Euro azaltması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.