Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yetersiz aşılar Çin’de binlerce çocuğun hayatını tehlikeye atıyor

Çin’in önde gelen ilaç şirketlerinden Changsheng Biotechnology’in kalitesiz aşılarının, 3 aylık bebekler de dahil olmak üzere farklı yaşlardaki çocuklara yapıldığı ortaya çıktı. 252 bin 600 adet Difteri/Tetanoz/Boğmaca aşısı ve 113 bin adet kuduz aşısının sahte belgeler düzenlenerek ve gerekli testlere tabi tutulmadan piyasaya sürüldüğünün kanıtlanmasının ardından, ülkede çocuklarına aşı yaptıran vatandaşlar sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor.

Aşılar, üretici şirketten Shandong eyaletindeki kamu sağlığından sorumlu kuruluş olan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne satılıyor, ardından zorunlu olan aşılar devlet eliyle farklı yaşlardaki çocuklara uygulanıyor. Şirketin ürettiği DTB aşılarının normalin altında dozlarda verildiği ve hastalıklara karşı çocukları savunmasız kıldığı belirtiliyor. Kuduz aşısının ise etkisiz olması, mikrobu kapanlar için ölümcül oluyor.

Resim1

-Şirketin ismi olan Changsheng, “uzun yaşam” anlamına geliyor.

Çin’de sosyal medyada da büyük tepki toplayan konu, vatandaşların ülkedeki ilaç ve sağlık sistemine güveninin sarsılmasına yol açtı. Şirketler, kârlarını insan sağlığının üzerinde tutmakla eleştiriliyor.

Çin Başbakanı Li Keqiang, gerçeğin bir an evvel ortaya çıkarılması için konunun acilen soruşturulacağını, suçluların en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı. Devlet İlaç İdaresi de ilaç imal eden tüm şirketlerin çok sıkı şekilde denetleneceğini açıkladı.

Şirket, Shenzhen Borsası ve kamuoyuna bir açıklama yaparak aşının üretimini durdurduklarını, devletten ve tüm ailelerden özür dilediklerini açıkladı. 2017 senesinde 84 milyon dolar kâr eden şirkete kesilen 507 bin dolarlık ceza ise vatandaşlar tarafından yetersiz bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.