Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın küçük bir kasabası yörünge altı uçuş için üs haline geliyor

The New York Times’ta yer alan habere göre, esas olarak el yapımı seramikleri ile tanınan bir Ortaçağ kasabası Grottaglie, uzay seyahatleri ve yörünge altı uçuş için üs haline geliyor. Küçük bir İtalyan kasabası olan Grottaglie özellikle seramik atölyeleri, turistik bölgeleri ve üzüm bağları ile tanınıyor. Az bilinen bu turistik kasaba uzay turizminin ilk duraklarından biri olacak.

italy 2

Temmuz ayında, İtalyan havacılık şirketleri ile Virgin Galactic arasında uzay seyahatleri için anlaşma imzalandı. Proje kapsamında, dünyanın eğriliğini kullanarak yörünge altı uçuş (suborbital) gerçekleştirilecek. Virgin Galactic’in SpaceShipTwo adlı uçağı, WhiteKnightTwo roketi ile 65.000 feet’e kadar yükseliyor. Deniz seviyesinin 100 km üzerinde Karman Hattı’na ulaştıktan sonra roket son kez ateşlenerek ulaşacağı hedefe doğru yoluna devam ediyor.

Yaklaşık beş dakika, yer çekimsiz ortamda kalmak ve uzay turisti olmak için 250 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Yörünge altı uçuşun (suborbital) kıtalar arası seyahatleri de büyük oranda kısaltması bekleniyor.

Habere göre, kalkış pistinin kurulması ve uçuş projesinin lansmanı için İtalya genelinde 46 bölgede çalışmalar yapıldı. Mayıs ayında İtalya Ulaştırma Bakanlığı, uzun pisti, uygun hava koşulları sebebiyle insansız uçuşların yapıldığı bir test bölgesi olarak, 35 bin nüfuslu Grottaglie’nin doğru yer olduğuna karar verdi.

Pazartesi günü, İtalya başbakanı Giuseppe Conte, Beyaz Saray’daki Başkan Trump ile beraber yaptığı açıklamada “mümkün olan en kısa sürede, uçuşlar başlayacak ve atmosferi geçecek. Bu uçuşlar, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri’ni bir buçuk saatten kısa bir sürede birbirine bağlayacak” dedi.

Virgin’ın milyarder CEO’su ve kurucusu Richard Branson, önümüzdeki yıl New Mexico’daki projenin kurulan ilk fırlatma rampasından kalkmak üzere 600 kişinin beklemede olduğunu, 2 sene sonra da İtalya’da kurulan fırlatma rampasının hazır olmasını beklediklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.