Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya, Nijerya asıllı atlete yapılan ırkçı saldırıyı tartışıyor

22 yaşındaki Nijerya asıllı, İtalyan disk atıcısı Daisy Osakue İtalya’da ırkçı saldırıya uğradı. New York Times’ın haberine göre  saldırı Pazar gecesi gerçekleşti. Osakue o sırada vaftiz annesini ziyaret etmek için eğitim kampından dönerken, daha çok Afrikalı hayat kadınların çokça olduğu, köprüye yaklaşırken bir arabanın onu beklediğini fark etti. Bir kaç dakika sonra araba ona doğru hızlandı ve ardından sol gözüne yumurta atıldı.

fotoğraf1 (1)

Basında ve siyasette Osakue

Saldırıdan sonra Osakue olayı televizyonlara taşındı ve sol gözü bandajlı olan yüzü ulusal gazetelerin kapağında yer aldı. Osakue’nin yüzü herkese bir şeyler ifade ediyordu. Olay basına taşındıktan sonra özellikle sol partilerden olmak üzere siyasi cepheden de bu ırkçı olay karşısında Osekue’a destek geldi.

Sol partiler onu “bizim şampiyonumuz” olarak nitelendirirken, Demokratik Parti lideri Maurizio Martina bir röportajında “onun sözleri bizim sözlerimizdir” diyerek atlete sahip çıktı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’de Osakue’yi arayıp kendisine desteğini ifade ederken o sırada Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın yanındaydı. Tam da Trump İtalya’nın da göçmenlerden bıkkın olduğundan bahsediyordu.

“İtalya’da ırkçılık mı var? Saçma sapan konuşmayalım.”

Beş Yıldız Hareketi’nin kurucusu ünlü yergi ustası Beppe Grillo konuyu gündemine aldı ve bu olayın medyayı nasıl paralize ettiğini hicvetti. Öte yandan İtalya’nın en güçlü siyasi figürlerinden, İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise konuyla ilgili olarak “İtalya’da ırkçılık mı var? Saçma sapan konuşmayalım.” dedi.

Perşembe günü gecesi yetkililer yerli saldırganları tespit etti.  Saldırganlar bu eylemi daha önce de yaptıklarını ve bunun sadece siyahilere yönelik bir saldırı olmadığını belirtirken geçtiğimiz ay en az yedi kez bu şekilde saldırıda bulunduklarını itiraf ettiler. Saldırganların içerisinde 19 yaşındaki bir genç de bulunuyordu.

Bunun üzerine önceki açıklamasında bu olayın ırkçılıkla ilgisi olmadığını söylediği için aldığı tepkilere ithafen Cuma günü Salvini Twitter’dan bir mesaj yayınladı: “Daisy Osakue olayı için özür bekliyorum. Irkçı bir alarm değil üç aptalın yaptığı bir şeydi” dedi. Mesajının sonunda da olayı alaya alanlardan birinin de Demokrat Parti yöneticilerinden birinin oğlu olduğunu ilave etti.

Bu tweetin altında Salvini’nin takipçileri İtalya’nın başlıca sorununun ırkçılık değil yasadışı göç ve suçun olduğunu savundular. Muhafazakârlar Osakue’nin anne ve babasının suçlarını hatırlattılar. 2000’li yıllarda, Osakue’nin babası Iredia Osakue’nin, uyuşturucu ticareti ve fuhuşa teşvik sebebiyle birçok kez tutuklandığı, 2007 yılında da beş yıl hapis cezasına çarptırıldığı, Osakue’nin annesinin de 2002 yılında fuhuştan ceza aldığı gündeme geldi.

Tüm bunlara yönelik olarak Osakue “Başka bir şekilde gündemde olmak isterdim. Ben bir atletim,” dedi.

fotoğraf2 (1)

Salvini ve Irkçılık

İçişleri Bakanı Salvini, Faşist diktatör Mussolini’nin doğum gününde, Mussolini’nin “Çok düşman, çok onur” sözüne atıfta bulunarak “Çok fazla düşman, çok fazla onur,” dedi.

Salvini, siyahi İtalyan atletleri politik kazançları için kullanan bir uzman oldu. Akdeniz Oyunlarında İtalya yarışlarını kazanan siyah kadınları tebrik ederken, “ciltlerinin renklerine bakmaksızın” gerçek İtalyanlarla buluşmak ve sarılmak istediğini söyledi. Salvini’nin bu tavrı İtalyan solunu çıldırttı.

Haziran ayından Salvini, ünlü İtalyan siyahi futbolcu Mario Balotelli’yle de atıştı. Balotelli bir yetişkin olarak vatandaşlık kazanmadan önce ve yıllar sonra ırkçılığa maruz kaldığını söylediğinde, Salvini, İtalya’da vatandaşlık temelinin kan olduğunu ve bir göçmen çocuğunun ise ancak İtalya’da doğduktan 18 yıl sonra vatandaşlık alabileceğini söylemişti.

Salvini’nin önceki hükümetin İtalya’da doğan göçmenlerin çocuklarına yönelik vatandaşlık gereksinimlerini hafifletme önerisine karşı çıkması onun için önemli bir kampanya konusu oldu. Torino’da doğup, yetişen ve eğitilen Osakue mevcut kurallar altında vatandaş oldu.

Ülkede yabancı düşmanlığı konusunda alarm

Demokrat Parti kökenli Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, göçmenlerin en büyük sorununun “modern kölelik” riskini barındırdığını ve İtalyanların bu sorunu görmezden gelmemeleri gerektiği yönünde açıklama yaptı.

“Diğer bütün saldırılar öfke dolu bir an gibiydi, belki benimki de öyle”

İtalya için olimpiyat madalyası kazanma hayalleri olan, olan Osakue kendisininkinin de diğer bütün saldırılar da olduğu gibi öfkeyle yapıldığını belirtti.

Kızına rekabet bilinci aşılayan Osakue’nin babası ülkenin şanının kişisel zaferlerin önünde geldiğini söyledi. Osakue, arabadan yumurta atanların siyahi bir kadının kolay hedef ya da sesini çıkarmayacak bir fahişe olduğuna inandıklarını söyledi.

“Burada doğdum, burada yetiştirildim”

Çocukken de ırkçılıkla karşılaşan Osakue, alay konusu olduğunu “fahişe ya da maymun” olarak nitelendirildiğini söyledi. Osakue, Küçükken kazandığı bir yarışmada vatandaşlık verilmediği için İtalya’yı temsil edemediğini de ekledi.

Hayatında sadece bir kez Tunus’taki yarışma için Afrika’ya giden Osakue, kendini İtalyan hissettiğini “Burada doğdum, burada okula gittim, burada yetiştirildim,” dedi. “Siyahi olmama rağmen ben İtalyan kızıyım”  diyen Osakue’nin arkadaşlarının ona “Sen İtalyan kızısın, bize lazanya yap” diye şaka yaptıklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.