Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gösteri için sadece bir avuç taraftar toplayabilen ABD’li aşırı sağcılar, yüzlerce kişi tarafından protesto edildi

Haftalarca süren yoğun reklam çalışmalarına rağmen, beyazların üstünlüğü yanlısı aşırı sağcı ABD’liler geçtiğimiz sene Charlottesvile’de düzenlenen ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırının birinci yıldönümü için sadece birkaç düzine destekçi toplayabildiler. Fakat grubu protesto etmeye gelen karşıt gruplar, polis ve basın ekipleri onlardan sayıca bir hayli fazlaydı.

Pazar günü aşırı sağcı Jason Kessler önderliğindeki yaklaşık yirmi kişi Amerikan bayraklarıyla beraber Foggy Bottom istasyonundan polis eskortluğunda Beyaz Saray yakınındaki barikatlarla çevrilmiş ve sıkı şekilde korunan toplanma alanına gittiler.

Milliyetçi grup, kendilerine “Utanın” diye bağıran, hakaretler eden anti-milliyetçi protesto grubunun eşliğinde yürüdü.

Protestocular, geçen seneki saldırıda beyaz bir üstünlük yanlısının onları protesto etmeye gelen kalabalığa arabasıyla dalması ve Heather Heyer adlı bir kadını ölümcül bir şekilde yaralamasına ithafen;  “Charlottesville’de bir kızı öldürdünüz!” benzeri sloganlar attılar.

Pazar günü Charlottesville’de sadece birkaç tutuklama gerçekleşti. Bunlardan bir tanesi; bir adamın yürüyüş sırasında Amerikan İç Savaşı’ndaki Konfederasyon Ordusu lideri Robert E. Lee’nin şehirdeki heykelini selamlaması yüzünden bir kadınla yumruk yumruğa kavgaya tutuşması sebebiyle oldu.

Washington’da ise aşırı sağcıların yaratması beklenen gerginlik aşırı sol grupların da katılmasıyla arttı. Bu aşırı sol gruplar kendilerini anti-faşist olarak tanımlıyorlar, maskeli ve kasklı bu grup Amerika’da hala sokak protestoları ile Avrupa tarzı siyasetin devam ettiğini gösteriyorlar.

Ayrıca bu olay Birleşik Devletler’deki aşırı sağcıların Charlottesville’den önceki protesto gösterileri modeline dönüşen de bir işaret olabilir.

Bu model şu şekilde başlıyor: Ku Klux Klan, Amerikan İç Savaşı sonrası kölelerin özgürleştirilmesiyle kurulan aşırı sağcı bir örgüt, benzeri bir oluşum bir toplanma duyurusu yapar. Daha sonra medyadaki haberler ortamı iyice kızıştırır. Bu olay çok yüksek miktarda protestocu, polis memuru ve sıradan insanın katılımına sebep olur ve aslında çok az bir grup olan aşırı sağcılar azınlık kalır fakat yoğun bir katılım olur.

Fakat bu tek başına ABD’deki nefretin azaldığını göstermiyor. Nefret ve Aşırıcılık Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, geçtiğimiz yıl ABD’nin en büyük 10 kentinde kaydedilen toplam 1.038 nefret suçu, 2016’ya göre yüzde 12’lik bir artış göstermiş. Bu aynı zamanda son 10 yılın en yüksek rakamı.

A white nationalist demonstrator walks into Lee Park in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017.  Hundreds of people chanted, threw punches, hurled water bottles and unleashed chemical sprays on each other Saturday after violence erupted at a white nationalist rally in Virginia. At least one person was arrested.  (AP Photo/Steve Helber)

Pazar günkü aşırı sağcıların gösterisi ise sanki başlamadan bitmiş gibi hissettirdi. Resmi olarak saat 17.30’da başlaması beklenen, sayıca az olan radikal grubun erken gelip gösterilerini bitirip ayrılmasıyla planlanan zamandan önce bitti.

Katılımın azlığının Charlottesvilles’deki olaydan sonra basın mensuplarının, aşırı sağcıları afişe etmesinden ve bazılarının işlerini kaybetmelerine sebep olmasından sonra azalmış olabileceği de ihtimaller arasında.

Başka bir faktör ise, öğleden sonra beşte başlayan kalabalıkların heyecanını bir nebze bastırmalarına sebep olan fırtına da olabilir. Yağmur şiddetle yağmaya başladığında beyaz ırkın üstünlüğü yanlıları Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Parkı’nı terketmeye başladılar.

Fakat bazıları da uluslararası basın ve medyada bu kadar yer almalarının onlar için bir reklam zaferi teşkil ettiğini düşünüyor. California Üniversitesi Nefret ve Aşırılık Araştırma Merkezi başkanı Brian H. Levin; “Uluslararası görünürlük ve haber değeri taşıyorlar, önemli olan nokta şu ki onları teşhir etmek onlara önem vermeye eşittir” dedi.

Washington polisi ise gösterilerde olay çıkmasını engellemek için Pazar günü sabah 6’dan gece yarısına kadar geçerli olmak üzere silah kullanma yasağı ilan etti. Columbia eyaletinin bir kısmı tarafından haklı görülen yasak geçen sene Federasyon heykellerinin kaldırılması planlanırken New Orleans polisi tarafından da ilan edilmişti.

Washington polisi Pazar günü, barikatları, motosikletlerini hatta kendi vücutlarını kullanarak sağ ve sol grubun çatışma içerisine girmesini engelledi.

Bazı beyaz üstünlük yanlısı grupların ise geçen seneki olaylarda aşırı derecede protesto edilmeleri ve karşılık vermeye çalıştıklarında linçe uğradıklarını hissettiklerinden gelmediklerini de düşünenler var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.