Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, resmi programını bebeğini emzirmeye göre ayarladığı için eleştirilerin hedefi oldu 

The Washington Post’un haberine göre, dünya tarihinin makamdayken çocuk doğuran ikinci başbakanı Jacinda Ardern’in bebek emzirme sebebiyle resmî programını aksatması ülkede eleştirilere sebep oldu.  
1990’da Pakistan’ın başbakanı seçilen Benazir Butto’dan beri makamındayken doğum yapan ilk kadın olan 38 yaşındaki Jacinda Ardern, ülkesi Yeni Zelanda’da tartışmaların merkezinde. Ekim 2017’de görevine başlayan Ardern, Ocak 2018’de hamile olduğunu açıklamış ve Haziran ayında kızı Neve Gayford’ı dünyaya getirmişti. Hamilelik sırasında ve sonrasında makamını bırakmayacağını açıklayan Ardern, kariyerini ve özel hayatını aynı anda yürütebileceğini söylemişti. 
 
Ancak bu hafta başlayan ve Nauru’da düzenlenen Pasifik Adaları Forumu’yla birlikte Başbakan’ın görev tanımıyla ilgili tartışmalar alevlendi. Doğumdan bu yana vekaleten Başbakanlık görevini yürüten yardımcısı Winston Peters’la aynı uçağa bebek emzireceğini söyleyerek binmeyen Ardern tepki topladı. The New Zealand Harald gazetesine göre; Ardern’in, yardımcısı Peters’tan ayrı uçmayı seçmesi, Yeni Zelandalı vergi mükelleflerini fazladan 50.000 Amerikan doları değerinde uçak yakıtı için ödeme yapmak zorunda bırakacak. Yine sosyal medyada, ayrı uçuş düzenlenmesinin ülke bütçesine gereksiz masraf çıkaracağı tartışmaları yaşandı. 
11 aylık Neve’in aşıları sebebiyle ülkeyi terk edemeyeceği için bu uçuştan vazgeçen Ardern, kızını Eylül sonunda New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na götüreceğini söyledi.  ArdernHarald’a verdiği demeçte “Eğer gitmeseydim, yine benzer eleştirilere maruz kalacaktım. Gitsem de gitmesem de suçlanacağım” dedi. 
Öte yandan, dünyanın her yerinde kadınların annelik ve kariyeri aynı anda götürebildiğini söyleyen Başbakan’ı destekleyenler de var. Yeni Zelanda Televizyonu’na (TVZN1) konuşan Maliye Bakanı Grant Robertson “Vergi mükellefleri için artı bir durum söz konusu değil. Böyle bir uçak seferi her halükarda düzenlenecekti” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.