Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz doktorlar: “Latince yerine yalın İngilizce kullanın”

The New York Times’ın haberine göre, İngiliz Kraliyet Tıp Akademisi (The Academy of Medical Royal Colleges) karmaşık tıbbi terimlerin ve Latince’nin hastalar tarafından yanlış anlaşılabileceğini, kaygıya ve tedirginliğe sebep olabileceğini söylüyorlar. Yanlış anlaşılmalar ve hataların önüne geçebilmek için ise basit bir İngilizce benimsenmesini, raporların ve reçetelerin daha sade bir dille yazılmasını öneriyorlar.

“Please Write To Me” (lütfen bana yaz) adı altında bir girişim başlatan Akademi, doktorlar arası yazışmalar da dahil olmak üzere, hastaların bilgilendirilmesi için yazılan bütün rapor ve reçetelerin açık ve sade bir dille yazılmasını teşvik ediyorlar.

Girişimin yayınladığı yönergede bulunan tavsiyeler arasında ise, “Kronik gibi kafa karışıklığına neden olabilecek sözcükler kullanmaktan kaçının. Tıp terminolojisine ait Kronik terimi, uzun süredir devam eden bir durum anlamına gelirken, genellikle hastalar tarafından “gerçekten kötü” anlamına gelir”. Latince isimler yerine ise;

akut = ani veya kısa süreli

kronik = uzun süreli veya kalıcı

serebral = beyin

koroner = kalp

hepatik = karaciğer

pulmoner = akciğer

gibi basit çevirilerin hastalar ve doktorlar arasındaki iletişimi güçlendireceğini söylüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.