Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yalçın Karatepe: “Vatandaş dövizi terk etmiyor”

Merkez Bankası verilerine göre 20 Ağustos haftasında 184 milyar 899 milyon dolar olan döviz mevduatı, ağustosun son haftasında 835 milyon dolarlık düşüşle 184 milyar 64 milyon dolara indi. Yabancı para mevduatı dolar bazında geriledi fakat TL bazında bakıldığında artış yaşandığı görüldü.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, 20 Ağustos haftasında 6.10 seviyesinde yer alan dolar/TL, ağustosun son haftasında 50 kuruşluk artışla 6.60 seviyelerine çıktı. Doğan kur farkı ile, 31 Ağustos ile biten haftada TL mevduat 2.34’lük azalışla 1 trilyon 26 milyar 725 milyon liraya gerilerken, yabancı para mevduat ise yüzde 6,37’lik artışla 1 trilyon 97 milyar 112 milyon 91 bin liraya yükseldi. Kur artışından kaynaklanan 71 milyar TL’lik bu fark ile mevduat pastasında TL/döviz dengesi döviz lehine döndü.
Karatepe: “Enflasyon rakamları yüzde 18 açıklandı fakat gerçek enflasyon daha yüksek”
Döviz tevdiat hesaplarının Tl karşılığının artması kur artışının bariz bir göstergesi olduğunu söyleyen Karatepe, “döviz mevduat hesaplarının seviyesine bakıldığında vatandaşın dövizi terk etmediğini görüyoruz” dedi. Bunun sebeplerini ise şu şekilde açıkladı: “TL’nin geleceğinin pek parlak olmaması. Enflasyon rakamları yüzde 18 açıklandı fakat gerçek enflasyonun, vatandaşın hissettiğinin daha yüksek olduğunu biliyoruz. Hem döviz kurlarındaki artıştan yararlanabilmek hem de paranın satın alma gücünü koruyabilmek için insanların kaynakların önemli bir kısmını daha öngörülebilir olduğu için döviz hesaplarında ve döviz cinsi varlıklarda tuttuğunu düşünüyorum.”

Söyleşiyi dinlemek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.