Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi: 2018 yılında kanserden dolayı 10 milyon kişi hayatını kaybedecek

Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’nin araştırması, kanserin küresel bir tehdit haline geldiğini ortaya koydu. Uluslararası Sağlık Örgütü’ne bağlı olarak çalışan Merkezin, 12 Eylül günü CA: A Cancer Journal for Clinicians dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, her altı kadından biri ve her beş erkekten biri bir gün kanser hastalığına yakalanırken, her sekiz erkekten biri ve her on bir kadından biri kanserden ölecek.

Le Monde’un haberine göre, Merkez uzmanları kamuya açık istatistiklerden faydalanarak 185 ülkeden 35 tip kanseri inceledi. 2018 yılında 18.1 milyon yeni vaka bekleyen uzmanlar, 9.6 milyon kişinin kanserden dolayı yaşamını yitireceği öngörüsünde bulundu.

Araştırma kapsamında kanser vakalarının çok hızlı bir şekilde artış gösterdiğini belirtilirken, bazı bölgelerde -Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika – rahim ve akciğer kanserlerindeki azalmaya dikkat çekildi. Buna göre, 2018 yılı için öngörülen vaka sayıları şöyle:

Akciğer kanseri: 2.094.000

Göğüs kanseri: 2.089.000

Kolon kanseri: 1.800.000

Prostat kanseri: 1.300.000

Mide kanseri: 1.000.000

 

Uzmanlara göre, vakaların artış göstermesinin altında nüfusun yaşlanması ve çoğalması ile birlikte kanser türlerinin geçirdiği evrimler yatıyor. Araştırma sorumlusu Freddie Bay, ülkeler ve bölgeler arasında da kanser türleri açısından ciddi farklılıklar olduğunu ve bunun sosyal ve ekonomik sebepleri olabileceğini ifade etti. Örneğin rahim, karaciğer ve mide kanserlerinde bu etkiler önemli rol oynuyor. Araştırmaya göre, kişi başına milli gelir, sosyal gelişmişlik, eğitim yaşı ve yaşam beklentisiyle kanser vakaları arasında da bir bağ bulunuyor.

Kanser, Kuzey Amerika, Güney Amerika’nın bazı kesimlerinde, Avustralya, Yeni Zelanda ve Batı Avrupa’da 70 yaş altı nüfus için birincil, Ortadoğu ve Sahraaltı Afrika’da ise üçüncül ölüm sebebi olarak görülüyor. Dünya genelinde kadınlarda en çok göğüs ve akciğer kanserleri görülürken, erkeklerde akciğer ve prostat kanserleri başı çekiyor. Kanser tüm dünyada yaşam beklentisinin uzamasının önündeki en büyük engeli oluşturuyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.