Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Kasım 2021): Paris İklim Anlaşması 10 Kasım’da yürürlüğe girecek 

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu sıcaklık 14 derece. İzmir’de hava 18, Antalya’da 17, Ankara’da 8, Diyarbakır’da ise 12 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 764 yeni vaka tespit edildi, 246 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 116 milyon 846 bin 126’ya çıktı.

Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozuyla ilgili beklenen açıklama nihayet geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Açıklamaya göre Pfizer-BioNTech (mRNA) aşısı olmuş ve ikinci dozdan itibaren altı ayı geçirmiş kişilerin, üçüncü doz aşı yaptırmaları uygun bulundu. Bilim Kurulu toplantısında, risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılması uygun bulundu. Öncelikli gruplar şöyle: 

 a) 60 yaş üzerindeki vatandaşlar b) 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar c) Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 64 kuruş, euro kuru 11 lira 20 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.547 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 550 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,29 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin efektif döviz kuru ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2021 enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları enflasyonu aylık %2,39, yıllık %19,89 oranında arttı. Gıda fiyatları enflasyonu ise aylık %1,92, yıllık %27,41 oranında yükseldi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Dün akşam (3 Kasım), Netflix Türkiye’nin Twitter hesabından, “La Casa de Papel” isimli dizinin fragmanı yayımlandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu gönderiyi alıntılayarak, “Evet doğru ama seçimden kaçıyor maalesef” diye yazdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Kılıçdaroğlu’nun tweet’ine, “Merak etme KK, daha önce 10 defa olduğu gibi 2023’te de, boyunun ölçüsünü aldığında, evinde bol bol dizi izlersin” diyerek karşılık verdi. CHP’li vekiller ise Süleyman Soylu’nun bu paylaşımına, Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar’ın hayatını anlatan Netflix dizisi “Narcos” ile cevap verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Şuursuz Suçişleri Bakanı. Sen farkı açıyoruz kazanıyoruz dediğin İstanbul seçimlerinde pazar akşamı Binali Bey’in arabasının kapısını açıp evine yolladın. Bu gidişle Erdoğan’ın kapısını açıp yollamak da sana nasip olacak” diye yazdı. Bu tartışma nereye gidecek? Hep birlikte göreceğiz. 

Emniyet Genel Müdürlüğü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili sosyal medyada oluşturulan etikette “manipülatif” paylaşımlarda bulundukları gerekçesiyle 30 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını duyurdu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün (3 Kasım) partisinin grup toplantısında konuştu. Kadın cinayetleri, ekonomi ve Siirt’teki esnaf ziyaretinde yaşananları gündeme taşıyan Akşener, “AK Parti iktidarına sesleniyorum: Ülkemizde bugün kadına şiddetin en büyük dayanağı, İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıran sizlersiniz. Kadın katilleri sizinle gurur duyuyor olabilir” dedi. Siirt’teki esnaf ziyareti sırasında yaşananlar hakkında da konuşan Akşener, Siirt’teki dükkanda kendisi ile tartışan kişinin bir HDP çalışanı olduğunu söyledi. Konunun iktidara yakın medya tarafından köpürtüldüğünü savunan Akşener, “Biz aylardır ne söylüyoruz? ‘HDP, PKK ile arasına mesafe koymalıdır’ diyoruz. HDP’yi PKK’nın yanında konumlandırıyoruz. ‘Kürdistan’ söylemi kimin? Terör örgütünün. Dolayısıyla, bu durumda bizim açımızdan, şaşırtıcı bir şey yok” diye konuştu.

Akşener’e HDP kanadından yanıt gecikmedi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında Akşener’in sözlerine cevaben “HDP’nin nereye konumlandığı hatırlatalım. HDP tam da halk içine konumlamıştır, umudun adresi olmaya, eşit ortak yaşam ve özgürlük ortamına konumlanmıştır” dedi. 

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) yetkilileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması için altıncı kez bir araya geldi. Medyascope’un edindiği bilgilere göre yürütmeye dair önemli kararlar alındı. Alınan kararlara göre Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde uygulanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kaldırılacak ve seçimlerde en çok oyu alan partinin hükümet kuramadığı durumda, bu yetkinin diğer partilere verilmesi anayasal güvence altına alınacak. Yürütmenin konuşulduğu toplantıda yargı ile ilgili de kararlar alındı. Buna göre Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilmesine karar verildi. HSK, Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu diye ikiye ayrılacak. Kurulacak olan Hâkimler Kurulu’nda adalet bakanı ve bakanlık müsteşarı yer almayacak.

İhracatçılara yatırım ve üretim teşvikine ilişkin kanun teklifinin ilk 12 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 

Yargıtay’ın, kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan kocası Hasan Karabulut’u öldüren ve 15 yıl hapis cezası alan Çilem Doğan’ın davasında kararını açıklaması bekleniyor.

Bir yıldır atama bekleyen sağlıkçılar bugün Ankara-Ulus’ta toplanacak. Burada açıklamalarda bulunacak olan sağlıkçılar, daha sonra Anıtkabir’e gidecek. Medyascope Ankara bürosunun izleyeceği gelişmeleri, Twitter hesabımızdan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Resmî Gazete’de, Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girme tarihinin “10 Kasım 2021” olarak belirlendiği açıklandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekretaryası’nın yayımladığı depoziter bildirimine göre Türkiye’nin anlaşmaya ilişkin onayı 11 Ekim’de bildirilmişti. Sekretarya da anlaşmanın 10 Kasım’da yürürlüğe gireceğini söylemişti. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2022 bütçesi ele alınacak.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde dördüncü hafta heyecanı, dün (3 Kasım) dört grupta oynanan sekiz karşılaşma ile sona erdi. Temsilcimiz Beşiktaş, deplasmanda konuk olduğu Sporting Lizbon’a Pedro Gonçalves (2), Paulinho ve Pablo Sarabia’nın attığı goller ile 4-0 mağlup oldu. Grubunda oynadığı dört karşılaşmayı da kaybeden siyah-beyazlılar, Sporting Lizbon mağlubiyetinin ardından UEFA Şampiyonlar Ligi’ne veda etti. Öte yandan Juventus, Bayern Münih, Ajax ve Liverpool, gruplarında dörtte dört yaparak bitime iki maç kala gruplarından son 16’ya çıkmayı garantiledi.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde dün (3 Kasım) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

Manchester City 4-1 Club Brugge

RB Leipzig 2-2 Paris Saint-Germain 

Liverpool 2-0 Atletico Madrid

Milan 1-1 Porto 

Sporting Lizbon 4-0 Beşiktaş 

Borussia Dortmund 1-3 Ajax 

Real Madrid 2-1 Shaktar Donetsk 

Sherif Tiraspol 1-3 Inter 

UEFA Avrupa Ligi gruplarında heyecan, bugün (4 Kasım) oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. Temsilcilerimiz Galatasaray ve Fenerbahçe’yi ise zorlu rakipler bekliyor. Sarı-kırmızılılar, saat 20.45’te Rusya temsilcisi Lokomotiv Moskova’yı NEF Stadyumu’nda ağırlayacak. Sarı-lacivertliler ise saat 23.00’te Belçika temsilcisi Royal Antwerp ile deplasmanda kozlarını paylaşacak. 

Öte yandan Galatasaray Kulübü, Lokomotiv Moskova maçında herhangi bir seyirci kısıtlaması uygulanmayacağını duyurdu.

Bir önemli gelişme de Afrika’da yaşandı. Eritre U-20 (20 yaş altı) Kadın Milli Takımı’ndan beş futbolcu, salı günü (2 Kasım) bölgesel bir turnuva için gittikleri Uganda’da kayboldu. Futbolcuların, ülkelerindeki baskıcı rejimden kurtulmak için kaldıkları otelden kaçtıkları düşünülüyor. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

“Lancet” dergisinde araştırmaya göre HPV aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90 oranında engelliyor. Aşının 2008’de İngiltere’de kızlara uygulanmasından sonra olanlara bakılarak yapılan çalışma, hem kanser öncesi büyümelerde bir azalma hem de rahim ağzı kanserinde yüzde 87’lik bir azalma olduğunu gösterdi. Bu araştırma, HPV programının yaklaşık 450 kanseri ve 17 bin 200 kanser öncesi kanseri önlediğini tahmin ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı, “Pegasus” isimli casus yazılımıyla bilinen İsrail merkezli teknoloji firmaları NSO Group ve Candiru’nun da aralarında olduğu dört şirketi, yabancı ülkelere casus yazılım sattıkları gerekçesiyle kara listeye aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu şirketlerin, hükümet yetkilileri, gazeteciler, iş insanları, aktivistler, akademisyenler ve büyükelçilik çalışanlarının hedef alınmasında kullanılmak üzere yabancı ülkelere casus yazılım satmaları ya da geliştirmeleri nedeniyle listeye aldıklarını açıkladı. 

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında ise 15 milyar dolarlık azalışa gidileceği duyuruldu.

Taliban Afganistan’da döviz kullanımını tamamen yasakladı. Taliban sözcüsü, alınan bu yasağı ihlal edenler hakkında yasal işlem düzenleneceğini duyurdu. Bu sürpriz hamle, Afganistan’ın Kabil’de bulunan en büyük askeri hastanesine düzenlenen silahlı saldırı sonucu 25 kişinin hayatını kaybetmesi ve 50’den fazla kişinin yaralanması sonrası duyuruldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.