Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin televizyonlarında erkeklik sil baştan tanımlanıyor 

Çin Merkez Televizyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilkokul öğrencileri için birlikte hazırladığı “Birinci Sınıfın Yeni Dönemi” programı, ülkede tartışmaları alevlendirdi. The Washington Post’un haberine göre, bakımlı erkeklerin boy gösterdiği program “kadınsı” olarak adlandırılıp Çin gençliğinin geleceğini tehdit ettiği öne sürülüyor. 

Bakımlı saçlara ve hassas cilde sahip Güney Koreli erkek imajı, Çin’de eğlence sektörüne gittikçe hâkim oluyor. En son, 200 milyon ilköğretim öğrencisi için Bakanlık ve Çin Merkez Televizyonu tarafından hazırlanan “Birinci Sınıfın Yeni Dönemi” isimli program ülkede tartışmaların göbeğine oturdu. Programı sunan, dört erkekten oluşan New F4müzik grubu; renkli, bakımlı saçları, son modaya uygun giyimiyle dikkatleri çekti. Bakanlığın, öğrencileri ve velileri televizyon programını izlemeye zorunlu tutmasıyla beraber eleştiriler de kızıştı. Komünist Parti’nin kontrolündeki The Global Times gazetesine konuşan bir veli programın, çocuğunu okulda “feminen bir şekilde” davranmaya sevk edeceğini söylüyor. 

New F4 grubu için sarf edilen “kadın kılıklılar”, “çocuk sahibi olamayacak tatlı kızlar” gibi ağır ifadeler gazetelerin köşelerinde yer alıyor. Merkezi haber ajansı Xinhua, grup üyeleri için “Onlar erkek değil, kadın” yazmaktan çekinmiyor. Ülkedeki ünlü köşe yazarlarından Xinshiping “Bu erkekler narin ve zayıflar. Yaydıkları hastalıklı kültürün gençliğimiz üzerindeki etkileri ölçülemez. Çin, bunlar gibi erkeklerle hiçbir zaman umduğu kadar güçlü ve müreffeh bir ülke olamayacaktır” diye bir yazı kaleme aldı. Bir başka yazar, makalesinde “Bunlar gibi kadınsı gençlikle ülke de kadınsı olur” diye yazdı. Ülkede yaygın olan WeChat uygulamasında “Kadın gibi görünen erkek yıldızlardan kurtulalım. Çünkü bunlar toplumumuzun ruhunu zayıflatıyor, ulusumuzun cesaretini yok ediyor” diye başlayan paylaşım tepkilerin hedefinde. 
Ancak tartışma burada bitmiyor. Çin Ulusal Sanat Akademisi’nden Sun Jianshan, bu “feminen” erkek yıldızların toplumu yozlaştıracağını düşünmediğini söyledi. Bir başka ünlü yazar YangYi bu tarz erkekleri televizyonda görmekten hoşlanmadığını fakat ekranlarda gözükmelerinin de kötü bir şey olmadığını yazdı. Orduya yakın basın kuruluşlarından biri de yıldızların giyim kuşamının sorunlu olmadığını belirtti. 
Çinli yorumcuların bir kısmı da ülkede yayılan “metroseksüel” kültürü, Çin’in hızlı ekonomik büyümesine ve istikrarlı toplum yapısına bağlıyor. The Global Times yazarlarından Shen Si “Hong Kong dövüş sanatları filminde gördüğümüz Jackie Chan ve Jet Li gibi sert erkeklerin devri geçti. İzleyici maçoluk yerine, kadınların da beğendiği, ‘hassas’ erkekleri ekranda görmek istiyor” diyor. Çin’deki ekonomik değişimi takip eden sosyal değişim, tartışmaları kızıştırmaya devam edecek gibi gözüküyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.