Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman inşaat ustası, çalıştığı katedralde dedesinin 88 yıl önce yazdığı mektubu buldu

Almanya’nın Goslar şehrinde yaşayan 52 yaşındaki çatı tamircisi Peter Brandt, bir katedralde çalışırken kendisi gibi çatı tamircisi dedesinin ve iş arkadaşlarının 88 yıl önce yazdıkları mektubu buldu. Mektup, 26 Mart 1930’da dört çatı tamircisi tarafından yazılıp cam şişeye konulmuştu. Almanya, 1. Dünya Savaşı’ndaki ağır yenilginin ardından büyük bir ekonomik krize sahne olmuştu. İşte bu ortamda yaşayan, o zamanlar 18 yaşındaki Willi Brandt (bir dönem Batı Almanya Şansölyesi olan Willy Brandt’la akrabalığı yok), arkadaşlarıyla beraber şu satırları kaleme almıştı: 
“Zor zamanlar arkamızda kaldı. Yakında daha iyi günlerin gelmesini umuyoruz. Bütün hafta sadece yarım kilo yağ ve 1 ekmek alabilmek için çalıştık.” 
Willi Brandt bu notu imzaladıktan sonra Almanya için daha karanlık bir dönem başladı. 2. Dünya Savaşı’nda askere alınan Brandt, Ruslara esir düştü. Goslar’a döndükten sonra eski işine geri döndü ve savaş üzerine hiç konuşmadı. 
Dedesinin imzaladığı bu nota ulaşmanın çok heyecan verici olduğunu belirten Brandt, “İçine kapanık ve ciddi bir adamdı. Mesleğe, 12 yaşında yazları onun yanında çalışarak başlamıştım” dedi.
Goslar Belediye Başkanı Oliver Junk, buluntunun değerinin farkında. Şişe içindeki mektubun orijinali arşive kaldırıldıktan sonra, mektubun kopyası, Belediye Başkanı’nın da eklediği bir notla birlikte yeniden katedrale konuldu. 
“Her gün şehrimizin pek çok sözde sorunu üzerine tartışıyoruz. Fakat 1930’daki bu mektuba bakarsak, bize problem gibi gelenler aslında problem bile değil.” diyor Junk. 12. yüzyıldan kalma katedrale yerleştirilen mektup gibi geleceğe bir not bırakacak olsa barış ve huzur dolu günlerden geçtiğimizi yazacağını söylüyor. “Ama medyaya bakarsanız, dünya genelinde pek çok sıkıntı görürsünüz. Ayrıca gelecekte bunların da çözüleceğini ümit ettiğimi eklerdim” diyor. 
Junk, katedrale bırakılan mektubun 100 yıl sonra bir başka çatı tamircisi tarafından bulunmasını da umuyor. Mektuba eklediği notta ne yazdığını söylemese de şöyle konuşuyor: “Eğer 100 yıl sonra da bugünkü gibi huzur içindeyseniz ve insanlar için işler bugünkü gibi yolundaysa, bu yeter.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.