Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, İspanya’ya mültecileri durdurmak için Sahra Çölü’ne duvar çekmeyi önerdi 

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell,  ABD Başkanı Donald Trump’ınAvrupa’ya yönelik göçmen akımını durdurmak için İspanya’ya Sahra Çölü sınırlarına duvar inşa etmesini önerdiğini açıkladı. Beyaz Saray’dan henüz konuya yönelik bir açıklama gelmedi. 
El Pais ve Europe Press’in haberine göre, Trump bu öneriyi salı günü Madrid’de bir grup İspanyol diplomatıyla bir araya geldiği öğle yemeği sırasında yaptı. Dışişleri Bakanı Borrell haberi doğruladı. Buna göre Trump, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de yaşanan göçmen krizini ABD sınırındaki Meksika’dan gelen göçmenlerle kıyasladı. İspanyol diplomatların Trump’a iki olay arasında önemli derecede farklılıklar olduğunu belirtmesine rağmen ABD Başkanı şöyle dedi: “Sahra sınırı, bizim Meksika’yla olan sınırımızdan daha uzun olamaz.” 
 
Ancak ABD-Meksika sınırı 3057 kilometre uzunluğunda. Buna karşılık Sahra Çölü, uzmanların büyük çoğunluğuna göre, doğudan batıya 4828 kilometre. Aynı zamanda çölün kapladığı alanda 11 ülkenin sınırı bulunuyor. 
Trump’ın İspanya’nın Fas’taki uzantısı Septe’yi mi yoksa tüm çölü kapsayacak bir sınır duvarını mı kastettiği ise meçhul. Ayrıca bu öneride bulunurken espri yapıp yapmadığı da bilinmiyor.
Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, 2018’de Kuzey Afrika’dan İspanya’ya 33 bin göçmen geldi. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemindeki sayının üç katı. Hazirandan bu yana iktidarda olan sol görüşlü Başbakan Pedro Sanchez, yeni gelen göçmenleri ülkeye kabul etme taraftarı. Dahası, 2004-2007 yılları arasında Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapan, şimdiki Dışişleri Bakanı Borrell de göçmen karşıtlığına yönelik eleştirileriyle tanınıyor
Borrell haziranda ABD’ye yaptığı ziyarette The Washington Post’a “Avrupa’daki herkes, göçmen korkusu virüsünden etkilendi. İspanya’da ise böyle bir durum söz konusu değil” demişti. Salı günkü yemekten sonra El Pais’e verdiği demeçte ise Borrell, göçmenliğin ve kimliğin Avrupa’daki en önemli mevzular olduğunun altını çizdi: “Avrupa toplumları belirli bir göçmen oranını kabullenecek yapıda değil, hele de bu göçmenler Müslüman ise.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.