Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni mikroskop sayesinde ‘kuantum dünya’ artık daha iyi görülebiliyor

Wired.com’da yer alan habere göre, Cornell Üniversitesi’nden bilim insanları elektron mikroskoplarını biraz daha geliştirerek ‘kuantum dünya’nın detaylarını daha iyi gözlemlemeye başladı. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Elektron mikroskopları rekor kırmak için tasarlanmıştır. Bu mikroskop sayesinde bilim insanları birçok virüsü keşfetti. Ayrıca ribozom ve mitokondri gibi biyolojik hücrelerin parçalarını gözlemlemek ve çalışmak için de elektron mikroskoplarını kullandılar.

Ancak son zamanlarda bilim insanları bu mikroskobun gözlem potansiyelini artıracak bir durumu keşfetti. Cornell Üniversitesi’nden David Muller ve ekibi bu mikroskopla yeni bir rekor kırdı. Ekip üyeleri, geçen temmuz ayında Nature dergisinde yayınlanan makalede, bu mikroskopları nasıl geliştirdiklerini ve nerede kullandıklarını anlattı.

Buna göre, ekip öncelikle atomik ve atom altı dünyayı daha iyi gözlemleyebilecek bir lens yarattı. Bu lensler elektronları gözlemlenen nesneye daha iyi bir şekilde yoğunlaştırıyordu. Ayrıca süper-duyarlı bir kamera ürettiler. Bu yeni mikroskopla normalde elektron mikroskoplarının görebildiğinden çok daha küçük noktaları görmeye başladılar.

Muller, kendi alanında çalışan bilim insanlarının şimdi benzer mikroskoplar üretmek için çalışmaya başladıklarını dile getiriyor. Bilim insanları bu yeni mikroskoplarla hem atom dünyasını daha iyi ve yüksek çözünürlüklü görüntülemek hem de atomların nasıl bir araya geldiğini görerek kendileri de bunları bir araya getirmek istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.