Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’nın eski başbakanlarından Manuel Valls, Barselona Belediye Başkanlığı’na adaylığını açıklayacak

Sosyalist Parti (PS) üyesi olduğu dönemde Evry Belediye Başkanlığı, içişleri bakanlığı ve 2014-2016 yılları arasında da Fransa Başbakanlığı makamlarında bulunan Manuel Valls, gözünü Barselona’nın belediye başkanlığına dikti. Halen Essonne milletvekilliği görevini sürdüren Valls’in kararını bugün saat 20.00’de resmi olarak açıklaması bekleniyor.

1962’de Barselona’da doğan Valls, 20 yaşında Fransız vatandaşlığına geçmiş ve İspanya’nın o dönemdeki çifte vatandaşlık sınırlaması sebebiyle buradaki haklarını yitirmişti. Fransız siyasetinde hızlıca yükselerek kariyerini sürdüren Valls, geçen yıl yapılan Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde PS saflarında başarılı olamamış ve parlamentoya bağımsız milletvekili olarak girip, “Yürüyüş” (LREM) hareketine geçmişti.

Ekibi çoktan hazır

Geçen yıl gündeme oturan Katalan ayrılıkçı hareketine muhalefetiyle tanınan Valls’in adaylığına destek, merkez sağ partisi Ciudadanos (Yurttaşlar) Hareketi’nden geldi. Valls’in Barselona adaylığına dair ilk söylentiler Nisan 2018’de ortaya atılmıştı. O tarihten bugüne Barselona ve Katalonya’nın önde gelen entelektüel, siyasetçi, işinsanlarıyla görüşen ve destek toplayan Valls, seçim ekibini de çoktan bir araya getirdi.

Şu an Fransız vatandaşı olan Valls, pek çok açıdan Barselona Belediye Başkanlığı için gerekli şartları sağlıyor. Maastricht Antlaşması’na göre herhangi bir Avrupa Birliği üye ülkesi vatandaşı, İspanya’daki yerel seçimlerde oy kullanabilir ve aday olabilir. Ayrıca Valls, zaten Barselona doğumlu ve Katalanca konuşuyor.

Buna karşılık hem Fransa’dan hem de İspanya’dan itirazlar da yükseliyor. Fransız “Regards Citoyens (Yurttaş Bakışı) Derneği, Valls’in milletvekilliği gelirleri ve imkânlarını yerel seçimler için kullanamayacağını duyurdu. Aksi hâlde cezalandırılabilir. Şu anki Fransız Parlamentosu milletvekilliği görevinin İspanyol yerel seçimlerine katılmasında engel oluşturmadığı belirtilse de seçimi kazandığı takdirde Valls’in vekilliğinin düşebilir. Bu kararı Fransız Anayasa Mahkemesi’nin vermesi bekleniyor.

Hâlihazırdaki Barselona Belediye Başkanı Ada Colau ise geçen cuma günü tüm parti ve adaylara “Şehrinizi düşünün” diye seslendi. Valls’in muhtemel adaylığına karşı söylendiği tahmin edilen bu sözün seçimleri kızıştırması bekleniyor.

Öte yandan kitlesel turizm, kira fiyatlarının aşırı yükselmesi, “narkotik apartmanlar”ın ve sokak satıcılarının çoğalması gibi sorunlarla boğuşan Barselona halkının kararı da merak konusu. 26 Mayıs 2019’da yapılacak yerel seçimlerin Katalan ayrılıkçı hareketine neler getireceği de ilgiyle izlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.