Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Olgun Değirmenci: “Devlet kişilere yönelik af yetkisine sürekli başvurursa toplumda hem adalete hem de devlete güvensizlik oluşur”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran Genel Seçimleri öncesi gündeme getirdiği af tartışması, MHP’nin Meclise sunduğu af tasarısı teklifiyle yeni bir boyut kazandı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Olgun Değirmenci, cinsel saldırı, soykırım, kasten öldürme, çocuk istismarının yanı sıra, devlete, hükümete, milli savunmaya, Orman Kanunu’na karşı ve Atatürk aleyhine işlenen suçların da af kapsamı dışında bırakıldığı tasarıyı Medyascope.tv’ye değerlendirdi.

Suç ve ceza politikasını doğru uygulayan devletlerin af kurumuna ihtiyaç duymayacağını belirten Değirmenci, af konusunda mağdurların da dikkate alınması gerektiğini ifade ederek “Affedilecek suçların kapsamı için çok itinalı davranılmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu konudaki temel ilkemiz şudur; eğer bir suç devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir” sözlerini de değerlendiren Değirmenci, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın af konusundaki devlete karşı suçlar ifadesi İslam hukukunda karşılık buluyor” yorumunu yaptı.

Af tasarısının kapsamına da değinen Değirmenci, “Kişilerin yaşam hakkına karşı işlenen suçlar ve cinsel özgürlüğe karşı suçlar hariç olmak üzere hemen hemen kişiye karşı işlenen tüm suçlar af kapsamında” diye konuştu. Değirmenci ayrıca, af tasarısının Mecliste şu anki haliyle yasalaşması durumunda tehdit, şantaj, hırsızlık ve yağma gibi suçları da kapsayacağını belirtti.

Türkiye’de daha önce ilan edilen 1974 Genel Af Yasası ve kamuoyunda ‘Rahşan Affı’ olarak bilinen asıl adıyla Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’nın bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Değirmenci, MHP’nin Meclise sunduğu af tasarısının geçmesi durumunda bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini belirtti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler