Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (20): İngiltere’de centilmenler gezisi – Meksika’da drone’lu soygun

Latin Amerika’nın en büyük güneş enerjisi santrali Şili’de kuruldu

Şili’deki uçsuz bucaksız Atacama Çölü, Güney Amerika’nın en büyük güneş santrali için yerleştirilen 310 bin güneş paneliyle göz kamaştırıyor. Santralin, yılda 1000 megawatt/saat elektrik üretmesi hedefleniyor. Bu, yüz binlerce evin elektrik ihtiyacının güneş enerjisi ile karşılanabilmesi anlamına geliyor.

2021’de bitmesi planlanan projenin en büyük yatırımcısı %51 hisse ile Suudi Arabistanlı işadamları. 500 milyon dolarlık yatırımın garantilendiği projenin inşaatına başlandı. Atacama Belediye Başkanı Francisco Sanchez en üst düzey kalite ve çevre bilinciyle hareket edildiğini söyledi.

Şili’de özellikle son dönemlerde giderek daha fazla sürdürülebilir enerji konusuna odaklanmış girişimler görülmeye başlandı. Santiago metrosunun enerji ihtiyacının yüzde 60’ı temiz enerjiden sağlanıyor ve metronun 2019 yılı itibariyle yenilenebilir enerjiye geçişi tamamlamış olacak. Günde 2 milyondan fazla yolcu taşıyan Santiago’nun metro sistemi, Güney Amerika’daki en uzun metro hatlarından biri.

Dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali ise, ABD’nin San Bernardino bölgesinde 392 megawattlık kapasiteyle faaliyet gösteriyor.

Ruslar, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler ile olan geçmişlerini ders kitaplarından çıkarıyor

Rus Eğitim Bakanlığı, Nazi Almanya’sı ile imzalanan barış anlaşmasını ve 1941’e kadar süren işbirliğini ders kitaplarından çıkarıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2009 senesinde, Rus parlamentosunun bu anlaşmayı kınadığını açıklamasından sonra, Rusların tarihlerindeki bu kara leke ile ilgili söylemler değişti. Son senelerde ülkede milliyetçi ve popülist tonun sertleşmesiyle beraber Putin antlaşmayı Rus halkının korunması için atılmış bir zorunluluk olarak değerlendirmeye başladı.

Son olarak da artık lise öğrencilerine, yapılan antlaşma ve sonrasında Balkan ülkelerinin istilası Sovyetler Birliği’nin barışçıl manevraları olarak okutuluyor.

Perm şehrinde bir Rus vatandaşın, 1939 senesinde Sovyetler Birliği’nin Polonya’yı istilasının Nazilerle işbirliği içinde gerçekleştirildiğini söylemesi tarihsel bir gerçek olmasına rağmen yargıya gitti ve kendisine para cezası olarak döndü.

Suudi Arabistan mizaha karşı

Suudi Arabistan’da hiciv yasaklandı. Ülkede asayişi bozacak tüm karikatür, mizah yazıları ve görüntülü komedi programları 5 yıl hapis ve 800,000 dolar para cezasına çarptırılabilecek.

Suudi Arabistan’da yürürlüğe yeni giren siber suç yasası, uluslararası insan hakları örgütlerini endişelendiriyor. Bugüne kadar Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlar sebebiyle onlarca kişiyi hapse atan devletin şimdi daha sert bir tutum içine gireceği düşünülüyor. Adalet Bakanlığı ayrıca, 2017 senesinde tüm vatandaşlarına istenmeyen görüntü ve paylaşımları ifşa etmeleri için çağrı yapmış ve bu suçların terörizm sayılabileceğini duyurmuştu.

Meksika’da hırsızlar artık drone kullanıyor

Meksiko City’li bir hırsız soymak istediği evleri önce drone yardımıyla gözlüyor, daha sonra evlere girince de drone’ları erkete gibi kullanıyordu. Martinez soyadlı hırsız en az 20 eve drone yardımıyla girdiğini itiraf etti. Son girdiği evde drone kendisini zamanında uyaramayınca yakayı ele veren hırsızın üzerinden 32,000 dolar değerinde mücevher ve iki drone çıktı.

Trump ve Kim Jong-un’un aşkı 

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un ilişkisi giderek ısınıyor. Cumhuriyetçi partiye senato seçimlerinde destek amacıyla West Virginia’da bulunan Trump, burada verdiği demeçte nükleer silahlardan arınma programıyla ilgili görüşmeler yürütülen Kim Jong-un hakkında “İkimiz de ilişkimizin başında birbirimize karşı anlayışsızdık ancak şimdi bana öyle mektuplar yazıyor ki bunun adı aşk” dedi.

Trump ayrıca, Obama’nın kendisine görevi devrettiğinde, tek büyük sorunun Kuzey Kore olduğunu söylediğini de kaydederek, “O, Kuzey Kore ile savaş eşiğindeydi. Ama neyse ki süresi bitti” diye konuştu. ABD lideri daha önce de Kuzey Koreli mevkidaşıyla aralarında iyi ilişkilerin oluştuğunu, ‘iyi bir kimya’ tutturduklarını belirtmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelmişti.

 

Sıtma ile savaşta önemli bir adım 

Bilim insanları sıtma virüsünü taşıyan sivrisineklerin hepsini yok etmeye hazırlanıyor. Keşfettikleri yeni genle sivrisinekler üzerinde deney yapan araştırmacılar aşıladıkları dişilerin yavrularının artık çiftleşemediklerini ve genetik modifikasyonun hızla yayıldığını gözlemledi.

Eğitimde demir yumruk

İngiltere’de, Principal Resourcing isimli insan kaynakları şirketi, öğrenme bozuklukları olan öğrenciler için emekli hapishane gardiyanlarını işe aldıklarını duyurdu.

Kendi websitelerinde yayımlanan duyuru sonrasında ulusal eğitim sendikasının üyelerinin olayı Eğitim Bakanlığı’na şikâyet ettikleri belirtildi.

Principal Resourcing yöneticisi Michelle Grasby tepkiler sonrasında yaptığı açıklamada, “öğrenim bozukluğu yaşayan veya davranış bozukluğuyla okullarından uzaklaştırılmış öğrencilerin, hükümlülerle benzer denetimlerden geçmesi gerektiğini ve bu yüzden gardiyan arayışının standart olduğunu” söyledi.

Reina Sofia Müzesi Picasso sergisine minnettar! 

İspanya’nın başkenti Madrid’deki Reina Sofia Müzesi, 2017 senesini 2 milyon avro kâr ile kapattığını açıkladı.

Cirodaki kârın başlıca sebebi ise Picasso’nun 80 senelik sanat hayatına adanan ve onlarca tablosunun bulunduğu serginin tek kalemde 4,7 milyon avro kazandırması oldu.

2017 Nisan-Eylül ayları arasında açılan sergiyi 680,000 sanatsever ziyaret etti. Ulaşılan bu ziyaretçi sayısı bugüne kadar İspanya’da tek bir kişi tarafından geçilmişti ki o da 730.000 ziyaretçi ile 2013 Salvador Dali sergisiydi.

“Seçkin Centilmenler” motosiklet tepesinde

Dünyanın 95 ülkesi ve 650 şehrinde düzenlenen “Seçkin Centilmenler Motosiklet Gezisi” etkinliği, erkek hastalıklarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Motosiklet sürücülerinin bayramlık kıyafetleriyle birer şıklık abidesi olarak katılmasının beklendiği organizasyonda altı senede 10 milyon pound toplandı.

Etkinliği düzenleyen Mark Hawwa, “Dokunduğumuz hayatlarda pozitif etkiler yarattığımız ve kısaca yardım eli olduğumuz için çok mutluyuz” diyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.