Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yapay zekâ öğrencilerinin 800 sayfalık başvuru kitabı, yapay zekâ tarafından 12 saatten kısa sürede çevrildi ve Fransa’da satışa çıktı

Elon Musk’ın “Konu hakkında anlaşılır tek kitap” dediği; yapay zekâyla (YZ) uğraşan mühendis, akademisyen ve öğrencilerin başvuru kaynağı “Deep Learning” (Derin Öğrenme), dünyada YZ tarafından tercüme edilen ilk kitap oldu. İngilizceden Fransızcaya 12 saatten kısa bir sürede çevrilen 800 sayfalık kitap, Fransa’da “L’Apprantissage Profond” adıyla 18 Ekim’de satışa çıktı. 

Fransız Quantmetry ve Alman DeepL kuruluşlarının ortaklaşa çalışmalarıyla meyvesini veren proje, 2016’da ABD’de yayımlanan referans kitabıyla tamamlandı. 12 saatten kısa süren tercüme sonrasında 4 kişilik Fransız uzmandan oluşan bir ekip çeviriyi kontrol etti. Quantmetry’nin direktörlerinden Jérémy Harroch “YZ’nın bu mükemmellik seviyesindeki çevirisi bile insan eliyle yeniden okuma ve düzeltme çalışmasına muhtaç. Fakat yine de YZ’nin çevirdiği metnin yüzde 85’i aynı kaldı” dedi.

Klasik bir çeviri çalışmasına kıyasla zamandan ve paradan kazanç sağlandığını açıklayan Quantmetry’nin diğer direktörü Nicolas Bousquet de “Deep Learning’i Fransızcaya çevirmek için on kadar uzmana, en az bir yıla ihtiyaç olurdu ve bu elbette daha pahalıya patlardı” diye konuştu. Çevirinin bu haliyle yüzde 80 oranında daha ucuza geldiğini ve çok daha kısa sürede tamamlandığını belirten Bousquet, çevirinin maliyetini açıklamayı ise reddetti.

Kitabın Fransızca baskısı 2000 ile 3000 arasında olacak. Quantmetry’nin bu işlemden “para kazanmamasına” rağmen sembolik bir başarıya ulaştığı aşikâr. Öte yandan kitabın Fransızca çevirisiyle ilgili bir başka ilginç nokta da kapak resmi. İngilizce orjinalinde New York’a ait resim kullanılmışken, YZ Fransızca baskı için Eyfel Kulesi’ni kapak resmi olarak seçmeyi uygun gördü. 80 çalışanıyla Fransa’nın önde gelen YZ kuruluşu olan Quantmetry, algoritmasını daha da geliştirmeyi hedefliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.