Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Toplum Enstitüsü Başkan Yardımcısı Alexander Soros: “Nefret Bizi Tüketiyor”

Macar asıllı ABD’li milyarder yatırımcı George Soros’un Westchester’deki evinin önündeki posta kutusuna bombalı paket bırakılması olayı gündemdeki sıcaklığını korurken, Açık Toplum Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve George Soros’un oğlu Alexander Soros imzasıyla New York Times’ta “Nefret Bizi Tüketiyor” başlıklı bir yorum yazısı yayınlandı.

Pazartesi günü öğleden sonra gerçekleşen bombalı suikast girişimini değerlendiren Alexander Soros, kimsenin zarar görmemesine rağmen “olayın derinden rahatsız edici olduğunu” belirtti. Ailesinin, onların felsefelerini, politik görüşlerini ve kimliklerini reddedenler tarafından bu tarz düşmanlıklara yabancı olmadığını ifade eden Soros, Açık Toplum Enstitüsü’nün eski Sovyet coğrafyasının demokratikleşmesi noktasında önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Soros ayrıca, hâlihazırda demokrasiyle yönetilen ülkelerde de demokrasinin genişletilmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Babasının “partizan olmayan hayırsever etkinliklerinin” geniş anlamda bakıldığında “politik” olduğunu ifade eden Soros, “O (Açık Toplum Enstitüsü) herkesin bir sözünün olduğu toplum fikrini savunan kişileri desteklemeyi amaçladı” dedi.  Babasının antisemitist saldırılara da maruz kaldığını belirten Soros, 2016’da “beyaz ırkın üstün olduğunu düşünenlerin” ve “antisemitistlerin” desteklediğini iddia ettiği Donald Trump’ın başkanlık kampanyasıyla birlikte işlerin giderek kötüleştiğini yazdı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da George Soros aleyhine, “Soros Macaristan’ı göçmenlerle doldurmak istiyor” kampanyası yürüttüğünü anımsatan Alexander Soros, evlerine yapılan bombalı saldırı girişiminin bütün bu “politik şeytanlaştırmadan” ayrı tutulamayacağını öne sürdü.

Soros, nefrete maruz kalmaları noktasında kendilerinin “biricik” olmadığı ve dünyada fikrini ifade eden birçok insanının bu tarz bir nefret söylemine maruz kaldığı yorumunu yaptı. Tüm politik rakiplerin “şeytanlaştırılması”ndan kaçınılan yeni bir politik söyleme ihtiyaç olduğunu yazan Soros, bunun için ilk adımın da demokratik kurumların altının oyulması hususunda sorumluluğu olan politikacıların reddedilmesi olduğunu belirtti.

George Soros kimdir?

1930 Macaristan doğumlu ve Yahudi kökenli finans spekülatörü ve girişimci George Soros, Doğu Avrupa ülkelerine yaptığı geniş çaplı yardımlarla da tanınıyor. Budapeşte’de doğan Soros, çocukluk yıllarında Nazi işgaline şahit oldu. Soros, İngiltere’de eğitim gördükten sonra 1956 yılında ABD’ye göç etti. Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün şubesi konumundaki Açık Toplum Vakfı, Türkiye’de 2001 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.