Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan yeni baraj projesine fon bulamadığı için vatandaşlardan bağış topluyor

Su ve enerji sorununu çözüp ekonomik krizden çıkma umudunu devasa iki barajın yapımına bağlayan Pakistan hükümeti, gerekli 14 milyar doları bulmak için içerde ve dışarıda büyük bir bağış kampanyası başlattı. Devletin bütün imkanlarını seferber eden Başbakan İmran Han, halkın bağışları bu tempoda devam ederse barajları 5 senede bitirebileceklerini söylerken, uzmanlara göre 10 yıldan önce bitmesi mümkün görünmeyen proje sihirli değnek değil. Milliyetçi duygularla bağış  kuyruğuna giren Pakistanlılar ise bütün bu tartışmaların çok uzağında.

The New York Times’ın haberine göre Pakistan kökenli Pav Akhtar, televizyondaki bağış toplama reklamlarına para kaptıracak türden bir insan olmadığını söylüyor. Hatta o ve kardeşleri İngiltere, Lancashire’daki evlerinde Pakistan uydu televizyonunda bu tarz reklamları izleyen annelerine zaman zaman bu konu üzerinden takılmayı sevdiklerini anlatıyor.

Fakat Akhtar, Pakistanlı bir haber kanalının Pakistanlılara yeni bir fon sağlamak için yayınlanan reklamını gördüğünde hiç tereddüt etmeden bağışta bulundu. “Bu her zamanki gibi, bir dilenci talebi değil. Bir amacı olan bir etkinlik için özel bir talep ve beni bu motive etti” dedi.

Akhtar bir bağış kurumuna bağışta bulunmuyordu aslında ödeme yaptığı kuruluş Pakistan hükümetiydi. Bu reklam, mali açıdan zor durumda olan Pakistan hükümetinin ülkenin su ve enerji alanındaki eksikliklerini büyük oranda azaltacağını iddia ettiği iki büyük barajın inşa edilebilmesi için gereken 14 milyar doları toplamak için yürütülen bir kitlesel kaynak bulma kampanyasına ait bir reklamdı.

Televizyon haberleri sürekli olarak, o gün içerisinde gerçekleştirilmiş olan büyük bağışları yayınlıyor. Ulusal futbol takımı, Pakistanlı politikacılar, hükümet çalışanları ve ordu mensupları da maaşlarını bağışlayarak katkıda bulunuyor.

Ülke genelindeki televizyon reklamları, ortalama vatandaşı telefon üzerinden 10 rupi (50 kuruştan az bir meblağa denk geliyor) bile olsa bağış yapmaya çağırıyor. Pakistanlı ünlüler ise sosyal medyadan kendi yaptıkları bağışların miktarlarını yayınlayarak ve hayranlarını kampanyaya katılmaya çağırıyor.

Yargının başından bağış yapmayana azar

Fon toplama organizasyonunun başı olan Pakistan Baş Hakimi Mian Saqib Nisar, bu hafta başında Yüksek Mahkeme’de yaptığı konuşmasında, baraj projesine tek bir kuruş bağış yapmadıkları gerekçesiyle Geo News adlı televizyon kanalını azarladı.

Daha rahat denizaşırı para transferine olanak sağlamak için ise Pakistan Devlet Bankası, ülkede faaliyet göstermesi yasak olan Paypal isimli ödeme platformunun kullanabilmesi için yetki verdi. Salı günü ise Pakistan, Suudi Arabistan’dan 6 milyar dolarlık bir yardım paketi aldığını açıkladı. Alınan yardımın yaklaşık yarısı ülkenin azalan finans kaynaklarını karşılamak için kullanılacak. Bu parayla beraber önümüzdeki iki aylık ithalatı karşılayabilmek için gerekli kaynak da bulundu ve Pakistan Merkez Bankası’na yatırıldı. Diğer yarısı ise Pakistan’ın Suudi Arabistan’a olan petrol borcunu ödemek için harcanacak.

Pakistan hâlâ Uluslararası Para Fonu’ndan alınabilecek milyar dolarlık kurtarma paketini tartışırken, Suudilerden gelen yardımın ihtiyaç duyulan rakamın azalmasına sebep olması bekleniyor. Ayrıca Pakistan, hâlihazırda başlıca bölgesel müttefiklerinden olan Çin’den de acil durumlar için birkaç milyar dolar aldı.

ABD bu yıl, topraklarındaki petrolü ele geçirmek isteyen terörist gruplarla yeteri kadar mücadele etmediği gerekçesiyle yardımları durdurmuş ve Pakistan’ı yeniden “gri liste”ye almıştı. Seçeneklerinin azalmasıyla birlikte İslamabad hükümeti yardım istemek için yüzünü Pakistan halkına döndü.

Ancak baraj projesinin Pakistan ekonomisini harekete geçirmesi yüksek bir ihtimal olarak görülmüyor. Geçtiğimiz yıllarda yolsuzluk skandallarıyla çalkalanan Pakistan’daki baraj projelerinin inşaatına henüz başlanmadı. Barajların faaliyete geçmesi 10 yıldan önce mümkün görünmüyor.

Kampanyanın fikir babası yeni Başbakan İmran Han, popülist dile ve bağış toplama projelerine hiç de yabancı değil. 1980 ve 90’lı yıllarını Pakistan’ın Lahor şehrinde yoksullar için dünya çapında kanser araştırmaları hastanesi kuracağı iddiasıyla bağış toplayarak geçiren Han, kendisini Pakistan tarihinin en iyi bağış toplayıcısı olarak nitelendiriyor. Eğer bağışlar bu tempoda devam ederse barajları 5 senede bitirebileceklerini de iddia ediyor.

4 ayda 48 milyon dolar toplandı

Dünyanın birçok yerinden ve Pakistan’dan bağışlar toplanmaya devam etse de temmuz ayında açılan banka hesabında şimdilik 48 milyon dolar birikti; bu da gereken paranın yüzde 1’inden azına denk geliyor. Bir Pakistan kanalına göre bağış toplamada şu anki hızla devam edilirse baraj projesinin gerçekleşmesi 120 yıl sürebilir.

Ayrıca bu para zamanında toplanabilse bile uzmanlar barajların Pakistan hükümetinin iddia ettiği gibi, her şeyi düzeltecek bir sihirli değnek olmadığına dikkat çekiyor. Pakistan’daki su sıkıntısını gidermek için 20 yıldan fazla süredir çalışan hidrolog Hassan Abbas, “Barajlar büyük projeler olduğundan etrafında bu konudan fayda sağlamak isteyen insanları topluyor ve siyasiler de bu tarz bir projeden politik faydalar sağlamak için uğraşıyorlar” dedi. Abbas ayrıca, Pakistan’ın su sıkıntısının İngiliz sömürgesi olduğu dönemden kalan 100 yıldan daha eski sulama sisteminden kaynaklandığını, pahalı bir baraj projesinin bu sorunu çözmek için yeterli olmadığını düşünüyor.

Bağışlar için yürütülen kampanyada ise sürekli olarak Pakistan’ın hayatta kalabilmesi için bu barajların tek şans olduğu vurgulanıyor. Abbas “Halkın gözünde böyle şeylerin önemi var. Bir şeyleri tekrar tekrar duyuyorsunuz ve bu fikre tutunmaya başlıyorsunuz. Eğer bu baraj yapılmazsa ölecekmişiz gibi bir algı oluşturuluyor” dedi.

“Roma yanarken tartışma yapılmaz”

Bağış yapan kimseler için ise projenin başarısız olma olasılığı caydırıcı bir faktör değilmiş gibi gözüküyor. İngiltere’den bağış yapan Pav Akhtar’a göre, barajların yapımıyla ilgili bitmek bilmeyen tartışmalar Pakistan’ın olduğu yerde saymasına sebep oluyor: “Bunu tartışmak, Roma yanarken tartışmaya benziyor.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.