Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Topraktan yapılmış suni dağ Torino’daki hava kirliliğine bir çözüm olabilir

Mimar Angelo Renna’nın önerisi olan, 90 metrelik suni yükselti Sponge Mountain, İtalya’nın önde gelen sanayi kentlerinden Torino’daki hava kirliliğine karşı çözüm umudu haline geldi. Dezeen’in haberine göre suni dağ, sanayi ve trafik tarafından atmosfere salınan karbondioksidi iklim değişikliğine sebep olmayacak şekilde toprağa hapsedecek. Torino’da yaşayanlar da bir yandan dağın keyfini sürerken bir yandan da buraya ağaç dikebilecek.

Mimar Renna, karbonu hapsetmek için toprak kullanma potansiyelini araştıran ‘SUCCESS’ adında bir proje geliştirdi. İngiltere Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (EPSRC) tarafından yürütülen projede, jeologlar, mühendisler, ekolojistler ile tasarımcılar kentsel ortamlarda karbondioksidi emmesi için toprağı nasıl optimize edilebileceklerini araştırıyor.

Sponge Mountain karbon yakalama projesi, bilim insanlarının ve tasarımcıların antroposen zamanında (insan çağı) ortaya çıkan sorunları çözmek için geliştirdiği jeomühendislik projelerinden sadece biri.

Avrupa’nın en kirli şehirlerinden biri

Renna suni dağı, Kuzey İtalya’nı Torino ile Fransa’nın Lyon şehirleri arasında yapılacak 170 millik demir yolu tüneli inşaatı sırasında ortaya çıkarılan topraktan inşa etmeyi planlıyor. Mimar Renna, “90 metre yüksekliğindeki suni dağ, karbondioksiti atmosferden emebilecektir” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre, Torino’da şehrin havası metreküp başına 39 mikrogram parçacıklı madde konsantrasyonuna sahip. Avrupa’nın en kirli şehirlerinden biri olan Torino’da hava kirliliğini önlemek için yapılan girişimler arasında geçici trafik yasakları da var.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.