Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2018’in ilk dokuz ayında “emeklilik çağında çalışan” en az 228 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, Türkiye’de 2018 yılının ilk dokuz ayında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az 228 işçi (ücretli) ölümlü iş kazaları sonucunda yaşamını yitirdi. Yılın ilk dokuz ayında yaşanan iş cinayetlerinde ölenlerin yüzde 20’si, 50 yaş ve üzeri işçilerden oluşuyor.

İSİG Meclisi, “Mezarda emekliliğe… Emeklilikte yaşa takılmaya… Zorunlu BES’e… Hayır!” başlığıyla bir rapor yayınladı. Raporda ücretli ölümler veri olarak alınsa da, kendi nam ve hesabına, sabahtan akşama aile emeği ile çalışan çiftçi ve esnafların durumuna da değinildi. 2018’in ilk dokuz ayında 50 yaş üzeri 139 çiftçi ve esnafın çalışırken yaşamını yitirdiği tespit edildi. Kendi nam ve hesabına çalışırken ölen emekçilerin yüzde 50’sini 50 yaş ve üzeri işçiler oluşturuyor.

Raporda öne çıkan tespitler şöyle:

– Ölenlerin 4’ü kadın, 224’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım ve konaklama iş kollarında gerçekleşti.

– Ölenlerin 206’sı 51-64 yaş aralığındayken, 22’si ise 65 yaş ve üzerinde. 65 yaşının üzerinde çalışırken ölenler emeklilik çağında çalışan işçilerin yüzde 10’u gibi yüksek bir orana sahip. 65 yaş ve üzeri ölen işçiler tarım, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, konaklama ve genel işler iş kollarında çalışıyordu.

– Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, belediye/genel işler, ticaret/büro ve madencilik iş kollarında gerçekleşti. Yoksulluk ve yasal düzenlemelerle emeklilik hakkının fiilen ortadan kaldırılması yaşlı işçileri güvencesiz çalışma koşullarına itmiş ve güvencesiz işçi havuzunun önemli bir kaynağı haline getirmiştir. Bu iş kollarında sigortasız çalışma ya da sigortanın düzensiz yatmasından dolayı emekli olmak zordur.

– En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi ve trafik kazasıdır. Yüksekten düşmeler inşaatta, ezilmeler inşaat ve tarımda, trafik kazaları ise taşımacılık işkolunda sık rastlanan nedenlerdir. Ancak dikkat çeken husus bütün iş kollarında ‘emeklilik çağında çalışan’ işçileri ‘yatay’ olarak kesen neden olan kalp krizleridir. Her 5 ‘emeklilik çağında çalışan’ işçiden 1’i çalışırken kalp krizi geçirerek yaşamlarını yitiriyor. Kalp krizinin nedeni ağır çalışma koşulları olduğu gibi, bu durum belli bir yaşın üstünde olan işçilerin genel sağlığına dair ülkemizin hiçbir politikasının olmadığını da gözler önüne sermektedir.

– Ölenlerin 4’ü (yüzde 1,75) sendikalı işçi, 224 işçi ise (yüzde 98,25) sendikasız işçidir. Yani bu çağda çalışan işçilerin tamamına yakını sendika üyesi değil ve sadece ‘yaşamak’ veya ‘emeklilik hakkını elde etmeye’ çalıştıkları için en zor koşullara katlanmaktalar…

Raporun tam metni: http://guvenlicalisma.org/19722-mezarda-emeklilige-emeklilikte-yasa-takilmaya-zorunlu-bes-e-hayir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.