Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adil Olmayan Bir Başlangıç Raporu: Eğitim öncesi eşitsizliğin en yaygın olduğu ülke Türkiye

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Araştırma Ofisi Innocenti, ‘Adil Olmayan Bir Başlangıç’ adı altında bir rapor yayınladı. 41 ülkede yapılan araştırmada eğitim eşitliğinin en çok sağlandığı ülkenin Letonya olduğu belirtilirken, eğitim öncesi eşitsizliğinin en yaygın olduğu ülke ise Türkiye olduğu belirtildi. UNICEF’in “Adil Olmayan Bir Başlangıç” başlıklı yayımladığı raporda, zengin ülkelerdeki çocukların eğitim eşitsizliği hakkında veriler paylaşıldı.

Türkiye son sırada

Raporda okul öncesi, İlkokul ve Ortaokul dönemlerindeki eşitsizlik değerlendirildi. Buna göre, en başarılı ülke Litvanya, Fransa ve İzlanda. Türkiye ise 41 ülke içerisinde en son sırada. Rapora göre; İlkokul eğitiminde en çok eşitlik sunan ülkeler Hollanda, Letonya ve Finlandiya olurken; Ortaokul eğitiminde ise Letonya, İrlanda ve İspanya yer alıyor.

Türkiye ilkokul ve Ortaokul ilişkin yeterli veri paylaşmıyor

Raporda, Türkiye’de İlkokul ve Ortaokul dönemine ilişkin yeterli bilginin paylaşılmadığından dolayı eşitsizliklerin belirlenmediği vurgulandı. İlkokul ve Ortaokul dönemindeki çocukların yüzde 10’unun sınıfta kaldığını belirten raporda, çocukların yüzde 4,8’inin özel okullarda okuduğunu belirtti. Sınıf tekrarı yüksek olan ülkeler yüzde 34’lük oranla Belçika, yüzde 31 oranıyla da Portekiz.

UNICEF’in raporunda 15 yaş grubu çocuklar arasında eğitim eşitliğinin en fazla olduğu ülkelerin verileri de verildi. Buna göre Letonya, İrlanda ve İspanya eğitim eşitliğinin en fazla olduğu ülkeler olarak açıklanırken Malta, Bulgaristan ve İsrail’de ise eğitimde aynı imkanların verilmediği belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.