Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın başlattığı ticaret savaşına Çin ve Rusya’dan cevap

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ithalat tarifelerini ve gümrük vergilerini düşürmeye ve Çin pazarına erişimi artırmaya söz verdi. ABD ile ticaret savaşı içinde olan Çin, hisse senetlerinde ve borsadaki düşüşe rağmen kendini küreselleşme şampiyonu olarak göstermek istiyor.

Çin lideri Şanghay’daki Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın açılışında yaptığı açıklamada, “Korumacılık ve tek taraflılık artmaktadır. Çok taraflılık ve serbest ticaret sistemi tehdit altında” diye konuştu. Şi, Çin’in dünyaya açılan kapısını kapatmayacağını ve hatta daha da açık hale getireceğini dile getirdi.

Rusya ve Çin’den yeni tedbirler

Batı ile ilişkilerin bozulması ihtimaline karşı, Rusya ve Çin birbirlerinin para birimlerini kullanarak sınır ötesi ticareti artırmak için yeni tedbirler almak için görüşmelere başladı.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Çin’e yapacağı ziyaret öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, Rusya ve Çin’in ulusal para birimlerini kullanacakları bir sınır ötesi ödeme sisteminin kurulması konusunda Çin Halk Cumhuriyeti ile görüşmelerde bulunduklarını açıkladı. Medvedev “Bu acil bir görev. ABD ‘nin yaptırımları nedeniyle, her iki ülkenin iktisadi varlıkları arasındaki karşılıklı anlaşmaları ve ticari faaliyetleri yürütmek için yeni mekanizmalara sahip olmak şarttır” dedi.

Şanghay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Medvedev, yatırım projelerinin uygulanması için borçlar da dahil olmak üzere ulusal para birimlerinde karşılıklı kredi artışını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Eylül ayında Rusya’nın Vladivostok kentindeki Doğu Ekonomik Forumu’nda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaptığı görüşme sonrasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova ve Pekin’in kendi ulusal paralarını ticari anlaşmalarda daha sık kullanmayı planladıklarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.