Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da kadın temizlik işçisi sahte diploma düzenledi: “Utanıyorum, ama çocuklarımın daha iyi bir yaşam sürmesini istedim”

Yunanistan’da Atina’da 53 yaşındaki temizlik işçisi kamu sektöründe iş sahibi olmak için sahte ilkokul diploması düzenledi. Bu yüzden 10 yıllık hapis istemiyle yargılanıyor.

İki yıl önceki mahkeme kararına göre temizlik işçisi kamuoyunu dolandırma suçundan dolayı 15 yıl hapis cezasına çaptırılmıştı.

10 yıl hapis cezasına çarptırılma kararının sadece insanlık dışı olmadığını belirten Yunanistan’ın en eski insan hakları örgütü Hellenic League, “Bu durum aynı zamanda adalet sistemindeki kalıcı rahatsızlıkların bir başka işaretidir” dedi.

The New York Times’in haberine göre, ismi belirtilmeyen temizlik işçisi Volos’ta bir anaokulunda çalışıyordu. 2014 yılında yapılan bir incelemeye göre, işçinin ilköğrenimini belgeleyen bir sertifikayı değiştirdiği ortaya çıktı. İddianameye göre, ilkokulun beş yılını tamamlayan temizlik işçisi, sertifikada altı yıl zorunlu eğitimi tamamlamış olarak gösterdi.

“Devlet parasını zimmetine geçirmedi, ailesi için çalıştı”

Magnisia bölgesindeki temizlik işçileri birliği “Para çalmadı! Devlet parasını zimmetine geçirmedi! Sadece çalıştı. Böylece, ailesinin ihtiyaçlarına cevap verebilirdi ” dedi.

Yunan medyasında büyük yankı uyandıran davanın savcısı Xeni Dimitriou, kararı tekrar gözden geçirecek. Yunanistan’ın orta kesimindeki mahkeme, önümüzdeki günlerde Yüksek Mahkemenin kararı gözden geçirme kararına dayanarak, çarşamba günü serbest bırakılma talebini görüşecek.

Bu karar kamusal adalet duygusunu bozuyor

Yunanistan Adalet Bakanı Michalis Kalogirou, 53 yaşındaki temizlik işçisini cuma günü hapishanede ziyaret etti. Başbakan Alexis Çipras bu kararın “kamusal adalet duygusunu bozduğunu ve vatandaşların yargıya olan güvenini sarstığını” söyledi.

İşçinin avukatı Giorgos Sinelis, Yunan radyosuna yaptığı bir konuşmada cezanın aşırı olduğunu belirtti ve “iki çocuğunu ve hasta bir kocasını desteklemek için iş bulmak zorundaydı ” dedi.

“Çocuklarımın benim gibi yetimhanede büyümesinden korktum”

Ailede 10 çocuktan biri olduğunu ve yetimhanede büyüdüğünü söyleyen temizlik işçisi, “Utanıyorum, ama çocuklarımın daha iyi bir yaşam sürmesini istedim. Benim gibi bir kurumda büyüyebilecekleri için çok korktum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.