Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de iki bebeğin genetiğinin değiştirildiği iddiası bilim dünyası tarafından endişeyle karşılandı

Çinli bilim insanı He Jiankui, genetiği değiştirilmiş iki bebeğin dünyaya geldiği iddiasında bulundu. Araştırmacının henüz doğrulanmamış olan iddiası, insan üzerinde deney yapılmasına karşı çıkan bilim dünyası tarafından tepkiyle karşılandı. Sansasyon yaratan iddianın sahibi Dr. He, genetiği değiştirilen ikiz bebeklerin ileride AIDS’e yol açan HIV gibi virüslere karşı daha dirençli olacağını iddia ediyor.

Bilim insanları, güçlü bir gen değiştirme tekniği olan Crispr icat edildiğinden beri, bunun bir gün insanlar üzerinde kullanılacak olma ihtimalinin farkındaydı. Göz renginden IQ’ya kadar birçok şeyi değiştirmek için kullanılabilecek bu teknik, birçok ülkede yasaklandı.

Çin’den gelen son açıklama, korkulan günün gelip çatmış olabileceğini gösteriyor. Pazartesi günü Çin’de bir bilim insanı, genetiği değiştirilmiş ikiz bebeklerin dünyaya geldiğini duyurdu. Araştırmacı He Jiankui, embriyoların genetiğini annenin vücuduna aşılamadan önce, HIV’e dirençli olacakları şekilde değiştirdi.

He Jiankui’nin yaptığı “insan deneyi”, henüz bir akademik dergide yayımlanmadı, çalışmayla ilgili herhangi bir veri veya kanıt kamuoyuyla paylaşılmadı. Fakat daha önceki çalışmaları bilinen He Jiankui’nin, söylediği şeyi yapmış olabileceği düşünülüyor.

ABD’de ve birçok ülkede yasak olan fakat Çin kanunlarına göre serbest şekilde uygulanabilen embriyo gen değişimine Çinli birçok bilim insanı da karşı çıkıyor. Dr. He’nin açıklamasından sonra 122 Çinli bilim insanı, “delilik” olarak adlandırdıkları bu çalışmaya karşı çıktı ve “Bu çalışma, Çin’deki bilimin gelişimine ve uluslararası saygınlığına vurulmuş bir darbedir” açıklamasında bulundu.

Dr. He’nin laboratuvarındaki, genleri değiştirilmiş embriyoların bulunduğu kap.

Birçok bilim insanı ve etik uzmanı, bebeklerin daha atletik veya zeki olmaları için genetikleriyle oynanabileceği bir gelecekten endişe ediyor. Bu şimdilik uzak gözükse de, konuyla ilgili daha acil bir endişe var. Genetik değiştirme metotları, yanlışlıkla başka genleri de istenmeyen şekilde değiştirebilir. Dr. He ise, yaptığı uygulamada böyle bir problem olmadığını söylüyor. He Jiankui’nin, yapıldığını iddia ettiği uygulamada, HIV’in hücrelere girmesine izin veren proteini yapan gen bebeklerde bilerek devre dışı bırakıldı.

Kaynak: New York Times

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.