Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’da havaalanında aylarca mahsur kalan Suriyeli mülteci sonunda Kanada’ya indi

Mart ayından beri Malezya’da havaalanında mahsur kalan ve yaşadıklarını sosyal medyada takipçilerine aktaran Suriyeli Hasan el Kontar, sonunda Kanada’nın Vancouver kentine iniş yaptı. El Kontar, günün geri kalanında sadece sıcak bir banyo yapmak istediğini söyledi.

Suriyeli Hasan el Kontar, 2008 yılından beri Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşıyordu. 2011’de savaş çıktığında, askerlik yapmak istemediği ve bu sebeple tutuklanacağı için Suriye’ye gitmeyen El Kontar bir süre BAE’de pasaportunu yenileyemeden kaçak yaşadı. Daha sonra pasaport edinmeyi başarsa da, 2017’de Malezya’ya sınır dışı edildi. Malezya’daki üç aylık turist vizesini dolduran ve Türkiye’ye gitmesine de izin verilmeyen El Kontar için, Malezya’daki Kuala Lumpur Havaalanı’nda yaşamaktan başka bir seçenek kalmadı.  

Suriyeli genç, ekim ayında Malezya polisi tarafından gözaltına alındı ve bir tutukevine gönderildi. Gözaltına alındığından beri sosyal medyada kendisinden haber alınamayan Hasan el Kontar’ın Suriye’ye gitmeye zorlanacağından korkuluyordu. Fakat korkulan olmadı. El Kontar pazartesi günü Tayvan Havaalanı’nda ortaya çıktı ve “son varış yerim” olarak adlandırdığı Vancouver’a uçacağını, mutlu göründüğü bir videoyla duyurdu.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde tişörtü, kotu ve terlikleriyle Vancouver’a inen El Kontar, sığınma başvurusuna sponsor olmak için binlerce dolar toplayan ve özgürlüğü için lobi faaliyeti yapan Kanadalılardan biri olan Laurie Cooper’a sarıldı. Cooper, The Guardian’a Hasan’ı evinde misafir edeceğini söyledi.

“Daha fazla havaalanı görmek istemiyorum”

Aylar sonra kendisini kabul eden bir ülke bulan Hasan el Kontar, tutuklu bulunduğu süre boyunca defalarca Suriye’ye gönderilmekle tehdit edildiğini anlattı ve “Şimdilik, günün geri kalanı boyunca sıcak bir banyo istiyorum. Havaalanlarıyla işim bitti, daha fazla havaalanı istemiyorum” dedi.  

Aylarını havaalanında geçiren Hasan el Kontar ince bir mat üzerinde uyudu, yolcuların ve havaalanı çalışanlarının verdiği yiyeceklerle hayatını sürdürdü. Sosyal medyada kimi zaman hayal kırıklığı ve korku dolu paylaşımlar yapan El Kontar, haziran ayında yaptığı paylaşımda “Yorgunum. Bu havalimanından yoruldum, yağmurda bir serçe kadar yalnızım” demişti.

Fakat aynı zamanda hayatına devam etmeye çalışan Hasan el Kontar, vaktini iyi şekilde geçirmeye çalıştı. Sosyal medyaya örgü örerken, egzersiz yaparken ve dans ederken çekilmiş videolarını koyan El Kontar, saçlarını kendi kesmeye çalıştı. Havaalanında dışarı açılan bir kapı sayesinde temiz hava alıp sıcaklığı hissedebildiğini anlatan El Kontar,  Game of Thrones’un yazarı George R. R. Martin’e bir değerlendirme yazısı yolladı ve NASA için Mars’a gönderilmek üzere gönüllü oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.