Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ruslar, Alman filozof Immanuel Kant’ın isminin havaalanına verilmesini reddediyor

Rusya’nın Kaliningrad şehrinde açılacak yeni havalimanına isim vermek için şehir yönetimi internet üzerinden anket başlattı. Havalimanı açıldığından bu yana, yakınlarında bulunan “Khrabrovo” köyünün ismiyle anılıyordu. Bir internet sitesi üzerinden yapılan halk oylaması ile ülkenin yerel kahramanlarından birinin isminin verilmesine karar verildi. 18 yüzyılda şehirde yaşamış olan Alman filozof Immanuel Kant’ın isminin ankette yer alması ise tartışmalara yol açtı.

Kant bütün yaşamını, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler Birliği’nin kontrolüne girdikten sonra ismi Kaliningrad olarak değiştirilen Prusya’nın Königsberg şehrinde geçirdi. Şehre Kaliningrad ismi, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda şehri ele geçiren Bolşevik devrimci Mikhail Kalinin onuruna verilmiş.

Rusya’nın Baltık Filosu’nun Koramirali Igor Mukhametshin “Kant ülkesine ihanet eden, kendini küçük düşüren ve üniversitede öğretmen olmak için dizlerinin üstünde yalvarmış bir insandı. Burada yaşayan kimsenin okuyamadığı veya okuyamayacağı anlaşılmaz kitaplar yazdı” dedi. Açıklama, web sitesi “Novy Kaliningrad” tarafından pazartesi günü Youtube’da yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=q-v2kpmlsDo

Mukhametshin, denizcilere 1945’te kenti Nazilerden kurtaran Kızıl Ordu Generali Alexander Vasilevski’ye oy vermeleri için çağrıda bulundu.

Yapılan anket 30 Kasım’da sona erdi. Oylamaya dört isim katıldı. Kant, Koramiral’in işaret ettiği aday Vasilevski ile birlikte ikinci sırada yer alırken, her iki aday da 39 bin oy aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kaliningrad’da ölen bir başka Kızıl Ordu generali İvan Chernyakhovsky dördüncü oldu.

Kızılyıldız Savaşı (Seven Years War) sırasında kısa bir süre Königsberg’i ilhak eden Rus imparatoriçesi olan Elizabeth ise 49,100 oyla birinci sırada yer aldı.

Kaliningrad şehrindeki Immanuel Kant Şehir Üniversitesi kampüsündeki Kant heykeli, geçtiğimiz haftalarda saldırganlar tarafından boyanmıştı. Saldırganlar, şehir merkezinde bulunan mezara da saldırmışlardı.

2015 yılında saldırganlar, bir zamanlar filozofun yaşadığı eve “Kant bir moron” yazmıştı. 2013 yılında, Kant’ın felsefesi hakkında ateşli bir tartışma sırasında iki kişi arasında çıkan tartışma silahlı çatışmaya dönüşmüş, bir kişi ölmüş ve vuran kişi Rostov-on-Don şehrinde tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.