Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç mülteciye yardım ettiği için tutuklanan İspanyalı anarşist Lola Gutierrez, bugün mahkeme karşısına çıkıyor

Lola Gutierrez, annesi rolüne girdiği genç bir Kürt mültecinin Yunanistan’ı terk ederek İspanya’daki ailesiyle yeniden bir araya gelmesine yardım ettiği için tutuklanmıştı. İspanyol kadın anarşist hakkında 10 yıl hapis istemiyle açılan davanın karar duruşması bugün Atina’da görülecek. 

Lola Gutierrez, hiçbir resmi belgeye sahip olmayan bir Kürt siyasi mülteciye, Suriye iç savaşı sırasında İspanya’ya kaçan ailesinin yanına gidebilmek için çıktığı Atina-Barselona yolculuğunda yardım etmeye çalışıyordu. Gutierrez ve genç mülteci, 26 Kasım 2016’da Eleftherios Venizelos Havalimanı’nda, anne ve oğlu gibi davranarak pasaport kontrolünden geçmeye çalışırken tutuklandı.

Gutierrez, yasal belgeleri olmayan bir kişiye yardım ettiği için serbest bırakılma ihtimali olmadan gözaltına alındı. 8 Aralık’a kadar Elliniko’daki mülteci gözaltı merkezinde tutulduktan sonra, İspanya’ya sınır dışı edildi.

Gutierrez kendisini sınır görevlilerine yalan söylediğini ama mültecilere yardım etmenin insanlık görevi olduğunu söyleyerek savunuyor. Bugün Atina’daki Temyiz Mahkemesi’nde görülecek davada, Gutierrez 10 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Karar bugün açıklanacak.

Dayanışma Girişimi (Solidarity Initiative), Gutierrez’i desteklemek için Atina’da bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Dayanışma Girişimi “Göçmenlik bir insan hakkıdır ve ne hükümet ne de yasalar bunu engelleyemez. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşmanın uygulanması Akdeniz’de binlerce insanı öldürdü. Yunanistan’daki mülteci kampları, sınır dışılar, sürgünler, hapishaneler, ertelenen aile birleşimleri ve şiddetli baskı, sınırlarını dokunulmaz kılmak için savaşan Avrupa’nın korunmasına katkıda bulunuyor” açıklamasında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.