Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tayland’da Youtube yorumcusu hakkında, Prensesin tasarladığı elbiseye “çirkin” dedi diye soruşturma açıldı

Popüler bir YouTube yorumcusu, kralın kızı tarafından Miss Universe Thailand 2018 yarışmacısı için tasarlanan elbiseyi eleştirdiği için Tayland’da suçlamalarla karşı karşıya kaldı.  

YouTube yorumcusu Wanchaleom Jamneanphol, moda markası Sirivannavari’nin kurucusu ve yaratıcısı olan Prenses Sirivannavari Nariratana tarafından tasarlanan elbiseyi “çirkin” olarak niteledi.  Paylaşımı nedeniyle Jamneanphol, “lèse-majesté” – egemen olan hükümdara veya ülkeye karşı işlenen suç – yasalarını ihlal etmekle suçlanıyor.

The Guardian’ın haberine göre, mavi elbise, Nonthaburi’de düzenlenen 67. Miss Universe yarışmasında Taylandlı yarışmacı Sophida Karnchanarin tarafından giyildi. Jamneanphol’un elbiseyi eleştirdiği paylaşım viral oldu. Bunun üzerine Taylandlı işadamı ve politikacı Kitjanut Chaiyosburanato kendisini sorumsuz davranmakla suçladı ve “İnternette tanınmış bir bireyin ülkenin itibarını etkileyen olumsuz düşünceleri dile getirmesini kabul edemem” dedi. Ardından Tayland polisinin siber suçlarla mücadele birimi devreye girdi ve soruşturma başlattı.

Tayland, ülkede büyük saygı duyulan ve kayda değer bir güce sahip olan, “kral, kraliçe, mirasçı ya da vatanseverlere meydan okuyan, hakaret eden ya da tehdit eden” kişileri cezalandıran dünyadaki en katı “lèse-majesté” yasalarına sahip.

1908’den bu yana yürürlükte olan yasa, Tayland ordusunun bir darbe ile 2014 yılında iktidara gelmesinden bu yana daha fazla uygulanıyor ve birçok kişi ağır hapis cezalarına çarptırılıyor. 

Facebook’taki yazıyı sildikten sonra bir de özür yayınlayan Jamneanphol, “yüksek kuruma hakaret etme veya saygısızlık etme niyeti olmadığını” vurguladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.