Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da üçüncü cinsiyet uygulaması yürürlüğe girdi

Almanya’da hermafrodit (çift cinsiyetli) bireyler 2019’un ilk gününden itibaren kendilerini resmi belgelerde üçüncü cinsiyet seçeneğiyle tanımlayabilecek.

BBC’nin haberine göre, Almanya’da geçen aralık ayında kabul edilen yasa, hem kadın hem de erkek cinsiyetinin özelliklerini taşıyan hermafrodit bireylere artık resmi belgelerde üçüncü cinsiyet seçeneği sunuyor.

Hem erkek hem de kadın cinsiyetine ait genital organlara ve farklı kromozomlara sahip hermafrodit bireylerin bu durumu sadece doğuştan gelmiyor, yaşamları sırasında da bu özellik ortaya çıkabiliyor.

Hermafrodit bireylerin çoğu, bu özelliklerden dolayı damgalanma, yasal ayrımcılık ve hatta zorunlu ameliyatla karşı karşıya kalıyorlardı. Almanya’da 2013 yılında hermafrodit bireylere cinsiyet bölümünü boş bırakma hakkı tanındı. Ancak 2017’de Anayasa Mahkemesi, insanları cinsiyetten mahrum etmenin ayrımcılık olduğuna karar verdi.

Almanya Parlamentosu 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan yasa değişikliğini onayladı. Ancak bireylerin resmi olarak bu seçeneği seçebilmeleri için doktor raporu almaları gerekiyor.


Dünya nüfusunun yüzde 1,7’si hermafrodit bireyler olarak doğuyor

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre, dünya nüfusunun yüzde 1,7’si hermafrodit özelliklerine sahip bireyler olarak doğuyor.

Hermafrodit bireyleri üçüncü cins olarak tanımlayan ilk ülke Almanya değil. Avusturya Anayasa Mahkemesi, geçen haziran ayında Almanya’ya benzer bir karar verirken, Avustralya, Yeni Zelanda, Malta, Hindistan ve Kanada, hermafrodit bireylerin karşılaştığı sorunları gidermek için yasal tedbirler aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.