Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler’de dünyanın en kalabalık hapishanesi: 170 kişilik yerde 518 kişi yaşıyor


Filipinler’deki Manila Şehir Hapishanesi, Başkan Rodrigo Duterte 2016 yılında uyuşturucu karşıtı kampanyasını başlattığından beri Dünya Cezaevi Listesi’nin en kalabalık hapishane sıralamasında ilk sıraya oturdu.

The New York Times’ın haberine göre, Manila Hapishanesi’nde mahkûmlar belli bir ücret karşılığında kontrplak duvarları ve perdeleri olan iki veya daha fazla erkeğin paylaşabileceği “kubol” adı verilen bir bölmede yaşayabiliyor. Hapishanede 170 kişi için ayrılan bir alanda 518 mahkûm birlikte uyuyor. Yaklaşık 60 yıl önce 800 kişi kapasiteli inşa edilen hapishanede 2016 verilerine göre 3 bin 800 mahkûmun kaldığı belirtildi.

Yemek için sıraya giren mahkûmlar.

Cezaevi nüfusunun çok azı hüküm giyerken, çoğu halen tutuklu. Mahkemelerin iş yükü çok fazla olduğu ve yargı çok ağır işlediği için, hapishanedekilerin çoğu aylarını hatta yıllarını hapiste geçirecek.

Tek eğlencesi televizyon olan cezaevi sakinlerinin çoğu tutuklu; bazıları ise davalarının çözülmesi için aylarca beklemek zorunda.

Ancak cezaevlerindeki tek sıkıntı mahkeme günü beklemek değil.
Bazı yetkililer işlerin her geçen gün kötüye gittiğini belirtiyor. Manila hükümetinin İnsan Hakları Komisyonu üyesi Leah Armamento, “Filipin hapishanelerinde alıkonulduğunuzda işkence görüyorsunuz” diyor. Armamento, Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Alt Komitesi tarafından yapılan ve 2015’te aşırı kalabalıklaşmaya yönelik acil eylem çağrısında bulunan bir bulguya atıfta bulunuyor.

“Filipin yargı sistemi verimsizliklerle doludur”

ABD’deki Güney Illinois Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Raymund Narag, Filipin yargı sisteminin verimsizliklerle dolu olduğu belirtti ve “Hızlı yargılama anayasal bir hak olmasına rağmen, hâkimlerin ve avukatların yavaş hareket etmeleri için, ülkede rüşvet ve yapısal teşvik kültürü var” diyor.

Manila Şehir Hapishanesi’nde olan biteni anlayabilmek için birkaç örnek yeterli. Eşcinsel olduğu için ailesinin reddettiği ve evden ayrılmak zorunda kalan bir çocuk, Nisan 2017’de, halkı aldatma ve gizli bıçak taşıma suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklandığı zaman 15 yaşında olan çocuk, memurların 18 yaşın üzerinde olduğunu belirten bir doğum tarihi koyduğunu ve Manila Şehri Hapishanesi’ne alındığını söyledi.

37 yaşındaki tutuklu Buboy Mendiola, Sigue Sigue Sputnik çetesini yönetti ve aynı zamanda gayriresmi olarak hapishane ekonomisini denetledi. Son baskınlarda, hapishane yöneticileri, bu çetenin zulasında 720 bin peso (yaklaşık 13 bin 700 dolar) buldu. Geçen ay Noel için domuz ve yüzlerce tavuk satın alan Mendiola’ya göre mahkûmlar bir şeyle meşgul olmazlarsa sorun çıkarmaya başlıyor: “Can sıkıntısı şeytanın aklınıza girmesine izin veriyor!”

Mendiola hapishanede altı yılını geçirdi. Mendiola’nın avukatı müvekkilinin birkaç ay içerisinde beraat edeceğini söyledi.

Dövmelerini sergileyen bir tutuklu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.